« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
NAKON KUĆNOG PRITVORA

Gušenje revolucije - nestao iranski oporbeni vođa

Mehdi Karubi je sa suprugom preko dva tjedna proveo u kućnom pritvoru nakon čega je premješten na nepoznato mjesto

Mehdi Karubi
Mehdi Karubi (Wikipedia)
Više o

Iran

,

Mir Hosein Musavi

,

Mehdi Karubi

Mehdi Karubi, vođa iranske reformatorske oporbe, premješten je na nepoznato mjesto, objavljeno je u ponedjeljak na njegovoj internetskoj stranici Sahamnews.org, prenosi Hina.

Kako navodi Sahamnews bivši predsjednik parlamenta (2000.-2004.) i njegova žena Fatima premješteni su u četvrtak navečer na nepoznato mjesto. Već više od dva tjedna bračni par je u kućnom pritvoru u svome domu, sjeverno od Teherana.

"Prije par minuta razgovarao sam sa susjedom. Rekao mi je da je nekoliko policijskih vozila došlo pred zgradu i da su zatim otišli u pratnji još jednog vozila koje je izašlo iz zgrade. Nakon toga zgrada je potpuno evakuirana a sva svjetla ugašena", reklo je jedno od njegove djece za Sahamnews.

Bračni par Karubi, kao i još jedan oporbeni vođa, bivši premijer Mir Hosein Musavi i njegova supruga, smješteni su u kućni pritvor pošto su pozivali na zabranjeni skup 14. veljače. Vlast ovu dvojicu i njihove pristaše optužuje da su "kontrarevolucionari" i svrstava ih u oporbene skupine koje traže pad islamskog režima.

Na poziv Musavijeve i Karubijeve internetske stranice nekoliko tisuća ljudi izašlo je na ulicu 14. veljače kako bi sudjelovali u protuvladinim prosvjedima, prvima u zadnju godinu dana.

Oporbene stranice pozvale su na nove prosvjede 1. ožujka u znak nezadovoljstva odnosom prema dvojici oporbenih čelnika. I bivši reformatorski predsjednik Mohamed Hatami (1997.-2005.) zatražio je za njih ukidanje kućnog pritvora.

28.02.2011. 10:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    28.02.2011. 12:36
    a kod nas će kolovođe nedavnih protesta ić na dugogodišnje zatvore... u čemu je razlika? :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh