« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana
UMJETNOST

Guernica se vratila Rockefelleru

Golema tapiserija s vjernim prikazom slavne "Guernice" Pabla Picassa vraćena je prošli tjedan njezinu vlasniku Nelsonu Rockefelleru mlađem

Tapiserija Guernica
Tapiserija Guernica (Arhiva)
Više o

UN

,

Guernica

,

Nelson Rockefeller

Tapiseriju je 1955. naručio Nelson Rockefeller stariji pošto mu Picasso nije želio prodati originalnu sliku. Izradila ju je francuska radionica Jacqueline de La Baume-Dürrbach, a na posudbi u UN-u bila je od 1984. godine. 

Vladari, predsjednici, premijeri, veleposlanici i diplomati koji su nazočili sjednicama Vijeća sigurnosti morali su proći kraj nje na putu prema dvorani UN-ova tijela zaduženog za mir u svijetu. 

UN nije objasnio zašto je obitelj Rockefeller željela da im se tapiserija vrati. Niti iz te bogate obitelji nisu ništa komentirali. 

"Užasno je to što je više nema. Pokušali smo učiniti sve da je zadržimo, ali nismo uspjeli", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. 

Guernica je vjerojatno najslavnija antiratna slika u povijesti.

Prikazuje bombardiranje baskijskog grada Guernice koju su na zahtjev španjolskih nacionalista 26. travnja 1937. razorili bombarderi nacističke Njemačke i fašističke Italije. 

Original se čuva u Muzeju kraljice Sofije u Madridu, a Rockefellerova tapiserija njezina je vjerna kopija u istoj veličini. 

Zid na kojemu se nalazila u UN-u sad je prazan, a zemljama članicama predstoji rasprava o tomu što bi je dostojno moglo zamijeniti na istome mjestu. 

02.03.2021. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh