« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
ŠALJU GA U IRAN

Guenter Grass nepoželjan u Izraelu

Yishad je poručio Grassu da u Iranu može naći publiku koja će podržati njegove laži

Grass i dalje izaziva kontroverze
Grass i dalje izaziva kontroverze (Wikipedia)
Više o

Benjamin Netanyahu

,

Guenter Grass

,

Elie Yishai

Izrael je u nedjelju objavio da je njemački književnik Guenter Grass 'persona non grata' u toj zemlji, nakon objave pjesme u kojoj tvrdi da je Izrael, a ne Iran, sa svojim nuklearnim arsenalom prijetnja svjetskom miru.

Ministar unutranjih poslova Elie Yishai objavio je u nedjelju da je njemački nobelovac nepoželjan u Izraelu. Ministar je u priopćenju prijepornu Grassovu pjesmu nazvao "pokušajem raspirivanja mržnje prema Izraelu i izraelskom narodu".

Yishad je poručio Grassu da u Iranu može naći publiku koja će podržati njegove laži.

U pjesmi "Što se mora reći" objavljenoj prošlog tjedna u nekoliko europskih listova, 84-godišnji Grass napisao je da iranske nuklearne ambicije nisu dokazane i naveo da je Izrael prijetnja svjetskom miru.

Pjesma je izazvala oštre kritike u Njemačkoj, ali i među židovskim zajednicama u svijetu. Grass je također osudio njemačku prodaju oružja Izraelu.

"Njegove su izjave ignorantske i sramotne i svaka poštena osoba na ovome svijetu mora ih osuditi", rekao je u četvrtak izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazivši uvjerenost da su Grassovi motivi antisemitski.

"Šest desetljeća on je krio svoju prošlost pripadnika jedinice Waffen SS-a. Usto, ne iznenađuje da on definira samo židovsku državu kao najveću prijetnju svjetskome miru i protivi se njezinu opremanju sredstvima za samoobranu", rekao je Netanyahu, aludirajući na podmornice kojima Njemačka oprema židovsku državu. Izraelski premijer je sramotnom ocijenio i Grassovu usporedbu Irana i Izraela.

08.04.2012. 15:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh