« Svijet
objavljeno prije 13 godina
PRESUDNA BITKA

Gruzija: 6000 prosvjednika traži predsjednikov odlazak

Oko 6 000 simpatizera gruzijske oporbe prosvjedovalo je u subotu u Tbilisiju tražeći ostavku predsjednika Mihaila Sakašvilija

Fotografija vijesti
Više o

prosvjed

,

Gruzija

,

Mihail Sakašvili

Odgovarajući na poziv oporbenog pokreta Narodne skupštine, prosvjednici su u povorci prošetali prijestolnicom izvikujući slogane u kojima su tražili predsjednikov odlazak a zatim su se okupili na Trgu slobode.

Nino Burdžanidze, bivša predsjednica parlamenta i čelnica Revolucije ruža kojom je Sakašvili 2003. došao na vlast, nazvala je prosvjede "presudnom bitkom". "Borimo se za demokraciju i protiv neoboljševizma. Tražimo Sakašvilijevu ostavku i sazivanje demokratskih izbora", rekla je.

Drugi prosvjedni skup koji se održao u Batumiju, na Crnome moru, rastjerala je policija pošto su sudionici pokušali nasilu ući u zgradu mjesne televizijske postaje tražeći prijenos prosvjeda. Prozapadni predsjednik Mihail Sakašvili gubi ugled zadnjih godina, a oporba ga napose optužuje za autoritarnu vladavinu.

Sakašvilija usto smatraju odgovornim za poraz u vojnom sukobu s Rusijom u kolovozu 2008. koji se završio odcjepljenjem pobunjenih pokrajina Abhazije i Južne Osetije, čiju je neovisnost priznala Moskva. Gruzijska oporba je 2009. organizirala velike prosvjede želeći natjerati predsjednika da ode s vlasti.

22.05.2011. 09:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh