« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
dečko, slušaj mene

Grinch Obama pod utjecajem Sanadera

Obama zamrzava plaće osoblju Bijele kuće, ograničava lobiste

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Grinch Sanader

,

Grinch Obama

,

Obama zamrzavanje plaća

Obama je očito primio Sanaderovu čestitku na inauguraciji s par dodatnih uputa, jer je na polaganju prisege višeg osoblja Bijele kuće objavio da im zamrzava plaće kako bi pojačao odgovornost i obnovio povjerenje građana u vladu. Također je propisao stroga pravila koja trebaju ograničiti utjecaj lobista u američkoj politici.

"Moramo osigurati da se novac poreznih obveznika troši mudro i da se smanjuju troškovi. U razdoblju gospodarske krize obitelji stežu pojase, pa treba i Washington. Zato zamrzavam plaće za više osoblje Bijele kuće", rekao je Obama prvog radnog dana u Bijeloj kući.

Plaće će biti zamrznute za oko stotinu dužnosnika Bijele kuće koji zarađuju više od 100.000 dolara na godinu, kao što su predstojnik osoblja, savjetnik za nacionalnu sigurnost, glasnogovornik i drugi.

Potpisujući više uredaba o pravilima službe za svoju administraciju, Obama je naglasio kako se bez odgovornosti državnih dužnosnika ne mogu provesti obećane promjene o "obnovi gospodarstva, zapošljavanju, obrani i zaštiti SAD-a i promicanju mira i sigurnosti".

"Mi smo čuvari povjerenja javnosti. Tu smo zbog javne službe, koja je povlastica. Ona ne služi promicanju svojih interesa, interesa svojih prijatelja ili poslovnih klijenata. Ne služi ni za promicanje ideološkog programa ili posebnih probitaka neke organizacije", naglasio je.

Javna služba jednostavno i u potpunosti mora promicati interese Amerikanaca, vi to razumijete i zato ste ovdje, dodao je Obama.

Amerikanci zaslužuju više od obećanja da će oni koji dolaze u Washington služiti njihovim interesima i to treba biti zapisano da bi se poštovalo, rekao je novi predsjednik SAD-a. Dodao je kako oni "zaslužuju vladu koja je od naroda i za narod, te zato Bijela kuća treba biti kuća naroda".

"Izvršna uredba o etici jasan je raskid s uobičajenim obavljanjem poslova u Washingtonu", rekao je Obama, objavivši uvođenje strogih pravila o djelovanju lobista, čiji je utjecaj na donošenje zakona i druge odluke snažno kritizirao u kampanji.

"Lobisti će od danas biti podvrgnuti strožim ograničenjima nego i u jednoj drugoj administraciji u povijesti", rekao je Obama. Po novim pravilima lobisti koji ulaze u administraciju neće moći obavljati poslove za koje su lobirali ili u agenciji pri kojoj su lobirali u zadnje dvije godine. Dužnosnici koji napuste administraciju neće moći lobirati za istu administraciju sve dok je Obama predsjednik. Darovi lobista bit će zabranjeni za sve koji služe u administraciji.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha kritizirana je zbog proširenja utjecaja lobista u Washingtonu, gdje je lobiranje postalo velika industrija u kojoj je 2008. potrošeno 2,41 milijarda dolara u odnosu na 1,54 milijarde 2000., podatci su nevladine udruge Centar za odgovornu politiku (CRP).

Broj registriranih lobista povećan je s 12.756 godine 2000. na 14.470 prošle godine, navodi CRP. Lobističke tvrtke, najveći broj kojih se nalazi u Ulici K u Washingtonu, zapošljavaju više od 42.000 ljudi, a početna godišnja plaća lobista je oko 300.000 dolara.

Obama je najavio i druga pravila za služenje u administraciji, kojima će se od svake savezne agencije zahtijevati puno poštovanje Zakona o slobodi informacija, koji je, drži on, "najjače sredstvo da vlada postane poštenom i transparentnom".

"Transparentnost i vladavina prava bit će kamen kušnje za ovu administraciju", rekao je Obama najavivši "novo doba otvorenosti" u SAD-u nakon osam godina Busheve administracije, kritizirane zbog tajnovitosti.

"Odavno je previše tajnovitosti u ovome gradu", rekao je Obama, poručivši kako je to doba "završeno" i da svaka agencija i ministarstvo trebaju znati da njegova administracija podupire objavu informacija, a ne njihovo zabašurivanje.

Pitanja glede privatnosti građana i nacionalne sigurnosti su iznimka, rekao je Obama, obećavši da će se i sam kao predsjednik držati tih novih mjerila otvorenosti.

Američki novinari u svojim su izvješćima pozdravili najavljenu otvorenost nove vlade kao veliko olakšanje u poslu.

 

21.01.2009. 22:22:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh