« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
TEŠKO STANJE

Grčki sindikati pozivaju na opći štrajk protiv mjera štednje

Konfederacija sindikata zaposlenika u javnom sektoru pozvala je na cjelodnevni štrajk i okupljanje protiv mjera štednje u Ateni 23. veljače

Ovo će biti prvi opći štrajk u 2011., nakon sedam općih štrajkova prošle godine
Ovo će biti prvi opći štrajk u 2011., nakon sedam općih štrajkova prošle godine (Getty Images)
Više o

Grčka

,

opći štrajk

,

mjere štednje

Odluka je donijeta zbog "teškog financijskog stanja u nekim mirovinskim fondovima i vladine najave o novom rezanju plaća" nakon onog u 2010., ističe ADEDY u priopćenju, prenosi Hina. GSEE je pak u ponedjeljak pozvao na "opći štrajk" i prosvjede 23. veljače u središtu grčke prijestolnice radi "nastavka borbe protiv ucjena i zakona o fleksibilnosti rada koji je nametnula vlada, prihvativši direktive trojke (EU, ECB, MMF)", po priopćenju sindikata.

Kako bi spriječila financijski slom, socijalistička vlada je 2010. donijela plan provedbe drakonskih mjera štednje koji su zahtijevali EU, ECB i MMF, u zamjenu za kreditni paket vrijedan 110 milijarda eura na tri godine.

Štrajk najavljen za 23. veljače bit će prvi opći štrajk u 2011., nakon sedam općih štrajkova, većeg broja sektorskih štrajkova i velikih prosvjeda prošle godine, među kojima je najžešći bio onaj u svibnju, kada su život izgubila tri mlada zaposlenika privatne banke, u kojoj je izbio požar pošto su provjednici na zgradu banke bacili molotovljev koktel.

26.01.2011. 21:23:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh