« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
GUVERNER TVRDI:

Grčka neće trebati međunarodnu pomoć

Ne brine me da bi Moody's mogao Grčkoj dodatno srezati rejting, izjavio je optimistični guverner grčke središnje banke

Detalj s atenskih ulica
Detalj s atenskih ulica (Getty Images)
Više o

Grčka

,

financijska kriza

,

financijska pomoć

Grčka neće trebati inozemnu pomoć da bi riješila dužničke probleme, kazao je guverner grčke središnje banke Georgi Provopulos u razgovoru za njemački financijski dnevnik Financial Times Deutschland (FTD).

Provopoulos je u razgovoru za FTD u izdanju od ponedjeljka izjavio kako je prošlotjedna snažna potražnja za pet milijardi eura vrijedno izdanje grčkih obveznica s rokom otplate od 10 godina pokazala da Atena može pribaviti sredstva na financijskim tržištima.

Predbilježbe više od 400 sudionika u tome izdanju znatno su premašile ponudu, za nekih 16 milijardi eura.

Grčka je morala platiti prilično visoku cijenu da bi prodala obveznice, ustvrdio je Provopulos, iskazavši ipak uvjerenje da će se troškovi izdanja s vremenom smanjiti. "Od sada će se pritisci smanjivati", kazao je.

Čelnik središnje banke također očekuje da će se Grčka sama izbaviti iz krize.

"Scenarij prema kojem bi pomoć bila nužna neće se ostvariti", kazao je on, dodajući kako ne očekuje daljnja negativna iznenađenja u vezi s kreditnim rejtingom Grčke.

Grčka je sredinom prošlog tjedna predstavila nove fiskalne mjere pomoću kojih bi se trebalo uštedjeti dodatnih 4,8 milijardi eura u cilju smanjenja dvoznamenkaste stope proračunskog manjka.

"Ne brine me da bi Moody's mogao Grčkoj dodatno srezati rejting", kazao je.

Moody's je Grčkoj dodijelio rejting A2 uz negativnu prognozu i upozorio ju da u potpunosti mora provesti paket fiskalne štednje jer će inače biti suočena s potencijalnim snižavanjem rejtinga.

Vlada u Ateni za visoke troškove servisiranja dugova smatra zaslužnima tržišne spekulatore koji se klade na potencijalno neplaćanje grčkih dugova.

Financijska tržišta pomno će pratiti hoće li Grci prihvatiti planove oštre štednje ili će izaći na ulice.

U slučaju da Grčkoj zatreba inozemna pomoć Provopulos odbacuje mogućnost da Grčka zakuca na vrata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

"Grčka je članica eurozone, pa ako joj zatreba pomoć to će biti zadatak eurozone", istaknuo je guverner za FTD. (hina/metro-portal)

08.03.2010. 12:27:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh