« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
KRENULO JE?

Grčka isplatila dugove MMF-u i ECB-u

Grčka je u ponedjeljak isplatila više od 6 milijardi eura dugova Europskoj središnjoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, zahvaljujući privremenom kreditu koji joj je odobren

Grčka počela vraćati dugove
Grčka počela vraćati dugove (Arhiva)
Više o

MMF

,

Grčka

,

dugovi

,

ECB

ECB je potvrdio da je Grčka u ponedjeljak isplatila 3,5 milijardi eura dospjelih obveznica i 700 milijuna eura kamata. To se smatra ključnim jer, da grčka vlada nije platila dospjele obveznice, ECB bi morao prekinuti program pomoći u održavanju likvidnosti grčkih banaka.

akođer, MMF je potvrdio da je Grčka u ponedjeljak isplatila dugove od 2,05 milijardi eura i da više nema zaostataka. U lipnju i početkom srpnja Grčka nije isplatila dospjele kredite MMF-u, zbog čega se smatralo da je tehnički bankrotirala.

Međutim, kako je prošloga tjedna postignut dogovor između Grčke i njezinih kreditora iz eurozone o reformama koje bi ta zemlja trebala provesti kako bi dobila novu međunarodnu financijsku pomoć, Atena je od Europske unije dobila 7 milijardi eura privremenog ili mostnog kredita.

Tim sredstvima Grčka će moći plaćati buduće kratkoročne obveze, dok sa svojim kreditorima ne postigne dogovor o novom, trećem paketu međunarodne financijske pomoći vrijednom 86 milijardi eura. Postigne li se dogovor, tim bi se paketom pokrile grčke dužničke obveze u idućih nekoliko godina.

22.07.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh