« Svijet
objavljeno prije 8 godina
NEMA LOVE

Grčka dobila packu od eurozone

Ministri financija eurozone uputili su u petak oštro upozorenje Grčkoj rekavši da ljevičarska vlada neće dobiti pomoć dok ne donese cjeloviti plan reformi

Poruka je - pazite što radite
Poruka je - pazite što radite (Shutterstock)
Više o

eurozona

,

Alexis Tsipras

,

Yanis Varoufakis

Nakon teških razgovora s grčkim ministrom financija Yanisom Varoufakisom, šef Eurogrupe Joern Dijsselbloem odbacio je zahtjev za isplatom gotovine u zamjenu za djelomične reforme.

Istaknuo je da preostalih 7.2 milijarde eura iz zamrznutog programapomoći neće biti dostupno nakon lipnja te da grčki kreditori neće razgovarati o nastavku financiranja i smanjenju duga sve dok Atena ne ispuni prijelazni dogovor.

'Potreban je sveobuhvatni i detaljni popis reformi', rekao je Dijsselbloem na konferenciji za novinare nakon sastanka u Rigi. 'Sveobuhvatni dogovor nužan je prije bilo kakve isplate....Svi znamo da vrijeme ističe', dodao je.

Grčki premijer Alexis Tsipras rekao je nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak kako se nada postizanju sporazuma do kraja mjeseca.

No, Dijsselbloem je istaknuo da će ministri financija ponovno razmotriti napredak tek 11. svibnja, dan prije nego što Grčka mora platiti 750 milijuna dolara Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Direktor Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi rekao je da će ECB nastaviti kreditirati grčke banke sve dok procijeni da su solventne. No, upozorio je da sve veći prinos na obveznice grčke vlade umanjuju vrijednost kolaterala koje banke daju da bi dobile kredite.

25.04.2015. 08:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh