« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
HEH

Grci žele Europu, ali ni slučajno ne bi štedjeli

Grci su na referendumu u nedjelju velikom većinom glasova odbili zahtjeve međunarodnih vjerovnika i priklonili se stajalištu vlade Aleksisa Ciprasa

Grcima je do svega osim štednje
Grcima je do svega osim štednje (Arhiva)
Više o

referendum

,

Grčka

,

Alexis Tsipras

,

rezultati referenduma

Grčko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da nakon 70 posto prebrojanih glasova, opcija "ne" dobiva 61,52 posto glasova, a "da" 38,48 posto.

Grčka je nedjeljnim referendumom odlučivala o svojoj budućnosti i sudbini prve vlade radikalne ljevice u EU-u, a analitičari ocjenjuju da će Grci svojom odlukom odlučiti i o sadašnjem funkcioniranju europskih institucija.

Referendum je proveden nakon pet mjeseci neuspješnih pregovora između vlade Aleksisa Ciprasa i vjerovnika EU-a, MMF-a i ECB-a. Grčka je 30. lipnja i službeno prestala otplaćivati dugove.

Ovakav ishod referenduma znači veliku pobjedu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa koji je pozvao na glasovanje "protiv" nazvavši prijedlog vjerovnika "poniženjem" i ultimatumom".

Grčki ministar financija Janis Varufakis rekao je večeras, komentirajući rezultate referenduma, kako je spreman na pozitivne pregovore s kreditorima. 'Grčka rana je i europska rana', kazao je. 'Ovo je DA Europi, a NE mjerama štednje', rekao je Varufakis.

Proeuropske stranke i političari iz eurozone upozorili su da će glasovanje "protiv" biti prepreka u pregovorima s vjerovnicima i usmjeriti Grčku na put izlaska iz eurozone.

Grčki ministar obrane Panos Kamenos u nedjelju je prvi iz vlade reagirao na najavu ovakvog rezultata i na svom Twitteru napisao da je "grčki narod dokazao da nije podlegao ucjenama".

06.07.2015. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh