« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
S PRAVOM?

Grci zbog izbjeglica brinu za javno zdravlje

Gradonačelnici pet ljetovališta blizu Atene upozorili su u srijedu pismom premijera Aleksisa Ciprasa na goleme opasnosti koje, drže oni, proizlaze iz smještanja više od 4000 izbjeglica u samo jednom prihvatnom centru u Hellinikonu

Higijena u kampovima nije baš na visini
Higijena u kampovima nije baš na visini (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

Grčka

,

izbjeglice

,

javno zdravlje

'Uvjeti izmiču kontroli i predstavljaju goleme opasnosti za javno zdravlje', upozoravaju u pismu načelnici općina koje graniče s Hellinikonom, gdje u bivšoj zračnoj luci Atene i na bivšim olimpijskim terenima boravi, u teškim uvjetima, dulje od mjesec dana 4153 izbjeglica, među kojima su brojne obitelji

'Broj osoba daleko premađuje kapacitete tih smještaja i postoje ozbiljni higijenski problemi', rekao je gradonačelnik Phlerea Dionyssis Hatzidakis. Drugi potpisnici su njegovi kolege iz Hellinikona, Alimosa, Glyfade i Voule, lijepih predgrađa na moru blizu Atene.

Nakon što je početkom ožujka zatvorena takozvana balkanska ruta kojom su prolazili migranti pristigli u Grčku, oko 46.000 izbjeglica blokirano je u zemlji. Tisuće su prebačene u privremeni smještaj, među kojima u Hellinikon, u očekivanju da se urede drugi centri.

Gradonačelnici se pozivaju na dokument Grčkog centra za prevenciju bolesti u kojem se upozorava na opasnost od zaraznih bolesti zbog neprihvatljivih uvjeta smještaja u centru sa 'samo 40 kemijskih WC-a'.

Zabrinuti su zbog napetosti i svakodnevnih incidenata između izbjeglica ili migranata i traže od ministarstva unutarnjih poslova 'veći broj policajca'.

Taj poziv stiže dan nakon smrti 17-godišnje Afganistanke koja je s roditeljima bila smještena u Hellinikonu, a preminula je šest dana od hospitalizacije u jednoj atenskoj bolnici. Njezina smrt nije povezana s higijenskim uvjetima već s teškom srčanom insuficijencijom od koje je bolovala, što se pogoršalo teškim putovanjem prema Grčkoj, rekao je liječnik koji ju je prebacio u bolnicu, prenosi dnevni list Ethnos. 

21.04.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh