« Kultura
objavljeno prije 5 godina
INTERVJU

Grafička mapa dubrovačkog umjetnika Lukše Peke

Mapa je posvećena Fra Didaku, franjevcu iz Hercegovine, koji je je cijeli svoj život posvetio prosvjetiteljskom i humanitarnom radu

Grafike Lukše Peke
Grafike Lukše Peke (Miroslav Pelikan)
Više o

intervju

,

Miroslav Pelikan

,

Lukša Peko

Lukša Peko, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar, ovih je dana dovršio rad na grafičkoj mapi od 10 listova, koja je otisnuta u 44 primjerka.

Gospodine Peko, mapa je posvećena fra Didaku Buntiću.

Dovršio sam rad na izradi grafičke mape pod nazivom "Fra Didak Buntić", koja je kao što i sam naziv govori posvećena Fra Didaku, franjevcu iz Hercegovine, koji je je cijeli svoj život posvetio prosvjetiteljskom i humanitarnom radu u korist svog hercegovačkog hrvatskog naroda. Kulminacija njegovog rada je odvođenje oko 15 000 djece, tijekom 1917. god., iz napaćene i izgladnjele Hercegovine u Slavoniju, te je tu izgladnjelu djecu spasio od propasti i smrti.

U mapi su i stihovi.

Mapa je djelo dvojice autora: Fra Vendelina Karačića s deset pjesama i mojih deset grafika (linoreza).

Nekoliko riječi o mapi.

U mapi je 28 listova, a tiskana je na papiru 'Fabriano rossa spina' 220 gr/m2. Veličina listova je 40x34 cm. Linorezi su veličine 28x27 cm i tiskao sam ih ja ručno u svom atelijeru. Preostali tekstovi ce se tiskati u tiskari Alfa 2 u Dubrovniku. Predgovore mapi trebali bi napisati Tonko Česko i Marin Ivanović. Kutije za listove izradila je firma Firšt iz Zagreba.

Kada će mapa biti predstavljena javnosti?

Promocija mape se očekuje u dogledno vrijeme.

Piše: Miroslav Pelikan
22.04.2019. 10:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh