Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2019. 10:32:00
INTERVJU

Grafička mapa dubrovačkog umjetnika Lukše Peke

Mapa je posvećena Fra Didaku, franjevcu iz Hercegovine, koji je je cijeli svoj život posvetio prosvjetiteljskom i humanitarnom radu

Grafike Lukše Peke
Grafike Lukše Peke (Miroslav Pelikan)

Lukša Peko, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar, ovih je dana dovršio rad na grafičkoj mapi od 10 listova, koja je otisnuta u 44 primjerka.

Gospodine Peko, mapa je posvećena fra Didaku Buntiću.

Dovršio sam rad na izradi grafičke mape pod nazivom "Fra Didak Buntić", koja je kao što i sam naziv govori posvećena Fra Didaku, franjevcu iz Hercegovine, koji je je cijeli svoj život posvetio prosvjetiteljskom i humanitarnom radu u korist svog hercegovačkog hrvatskog naroda. Kulminacija njegovog rada je odvođenje oko 15 000 djece, tijekom 1917. god., iz napaćene i izgladnjele Hercegovine u Slavoniju, te je tu izgladnjelu djecu spasio od propasti i smrti.

U mapi su i stihovi.

Mapa je djelo dvojice autora: Fra Vendelina Karačića s deset pjesama i mojih deset grafika (linoreza).

Nekoliko riječi o mapi.

U mapi je 28 listova, a tiskana je na papiru 'Fabriano rossa spina' 220 gr/m2. Veličina listova je 40x34 cm. Linorezi su veličine 28x27 cm i tiskao sam ih ja ručno u svom atelijeru. Preostali tekstovi ce se tiskati u tiskari Alfa 2 u Dubrovniku. Predgovore mapi trebali bi napisati Tonko Česko i Marin Ivanović. Kutije za listove izradila je firma Firšt iz Zagreba.

Kada će mapa biti predstavljena javnosti?

Promocija mape se očekuje u dogledno vrijeme.

Piše: Miroslav Pelikan
22.04.2019. 10:32:00
http://metro-portal.hr/graficka-mapa-dubrovackog-umjetnika-lukse-peke/118112/