« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
SVE SAMO NE ČIST POSAO

Gradonačelnik pozvao ministra na 'antikorupcijsko sunčanje'

Pjerino Bebić i Hvarani se pitaju zašto je interes ORCO grupe važniji od njihovog.

Građani s transparentima dočekuju vijećnike ispred Gradske loggie u Hvaru
Građani s transparentima dočekuju vijećnike ispred Gradske loggie u Hvaru (Mirko Crnčević, CROPIX)
Više o

korupcija

,

Damir Polančec

,

HFP

,

privatizacija

,

Hvar

,

Pjerino Bebić

,

Sunčani Hvar

,

Ivan Šimonović

,

ORCO-grupa

,

protukorupcijska kampanja

,

Dragan Lazukić

Hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić na današnjoj je izvanrednoj konferenciji za novinare u Splitu pozvao ministra pravosuđa Ivana Šimonovića da protukorupcijsku kampanju počne rasvjetljivanjem stanja u "Sunčanom Hvaru", ustvrdivši da je ta tvrtka dovedena na rub bankrota zbog lošeg poslovanja većinskog vlasnika ORCO-grupe.

"Sunčani Hvar" svjedoči o jednom od najokorjelijih oblika privatizacije u Hrvatskoj, rekao je Bebić i pozvao ministra Šimonovića da protukorupcijsku kampanju počne odmah u toj tvrtki jer "u njoj je sve samo ne čist posao".

Bebić je to izjavio dan pošto je jučer poništio odluku hvarskoga Gradskog vijeća da se prihvati prijedlog o poslovnom oporavku "Sunčanog Hvara" što ga je prošli tjedan iznio potpredsjednik vlade Damir Polančec.

Po tom prijedlogu osim dodjele hotela "Sirene" gradu Hvaru, odštetu bi dobila i Hvarsko-bračko-viška biskupija, koja bi postala vlasnikom hotela "Dalmacije" za smještaj starijih svećenika. Po prijedlogu, za koji je Polančec rekao da je plod dogovora s predstavnicima ORCO-grupe kao većinskog vlasnika "Sunčanog Hvara", ta bi hotelsko-turistička tvrtka dobila dionice iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju, od kojih bi se dio dodijelio zaposlenicima, a dio bi poslužio za namirenje prispjelih obveza i ulaganje u razvoj tvrtke.

Nakon prošlotjedna sastanka Polančeca s hvarskim dužnosnicima rečeno je da ORCO-grupa posjeduje 55 posto dionica "Sunčanog Hvara". Po današnjim tvrdnjama gradonačelnika Bebića vladinim prijedlogom ORCO-grupa bi postala vlasnikom oko 75 posto dionica.Bebić je protiv tog prijedloga tvrdeći da vlada i potpredsjednik Polančec tako nagrađuju ORCO-grupu, koja je od 2005., kad je postala većinskim vlasnikom u "Sunčanom Hvaru", po Bebićevim riječima, ostvarila gubitak od 400 milijuna kuna.

"Pitao bih ministra Polančeca zašto je interes ORCO-grupe važniji od interesa građana Hvara", kazao je Bebić.

On se nije složio ni s vladinim prijedlogom da Hvarsko-bračko-viška biskupija dobije odštetu dodjelom hotela "Dalmacije", rekavši kako treba ostaviti Crkvi i državi da se dogovore.

Ponovio je kako će se o vladinu prijedlogu morati odlučivati na referendumu na temelju zahtjeva koji je potpisalo više od tisuću Hvarana.

Član Nadzornog odbora "Sunčanog Hvara" i predsjednik Uprave ORCO-a za istočnu Europu Dragan Lazukić danas je za splitski radio izjavio kako mu najave o raspisivanju referenduma glede "Sunčanog Hvara" sliče "na početak predizborne kampanje" za lokalne izbore.

No hvarski gradonačelnik niječe tvrdnje da pridonosi politizaciji slučaja "Sunčani Hvar". Bebića je na dužnost gradonačelnika kandidirala mjesna stranka "Dica s pjace", a on je danas na konferenciji za novinare u Splitu rekao kako je u svim pregovorima o "Sunčanom Hvaru" sudjelovao skupa s predstavnikom hvarskog HDZ-a.

04.03.2009. 23:29:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh