« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ISTRAGA

Gradonačelnik Čakovca zagovarao kandidata za ravnatelja škole?

SDP-ov gradonačelnik je bio na sjednici na kojoj je biran ravnatelj škole i zagovarao svog favorita

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/Cropix)
Više o

Božidar Kalmeta

,

Furio Radin

,

Radovan Fuchs

,

Hans von Ohain rođendan

,

Svjetski kup tenis

Prosvjetna inspekcija provjerit će je li točna informacija da je gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon (SDP) došao na sjednicu školskog odbora tamošnje osnovne škole i otvoreno zagovarao jednog kandidata za ravnatelja škole, izvijestio je danas ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Fuchs je to rekao tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, odgovarajući na pitanje HDZ-ove zastupnice Sunčane Glavak je li točno da je gradonačelnik bio na sjednici na kojoj je biran ravnatelj škole i zagovarao svog favorita.

"Je li to uobičajena praksa ili pokušaj političke korupcije", upitala je Glavak. "Sigurno je riječ o presedanu, jer do sad nismo imali informacije da je netko tako postupao", odgovorio je Fuchs.

Podsjetio je da Grad Čakovec, kao osnivač osnovne škole, ima tri predstavnika u školskom odboru, te da "ne postoji razlog da tamo bude i gradonačelnik, kao četvrti predstavnik".

Izvijestio je da je Ministarstvo jučer zaprimilo zahtjev da dade suglasnost na imenovanje ravnatelja škole, ali i neizravne informacije o gradonačelnikovoj nazočnosti na sjednici pa će slučaj ispitati prosvjetna inspekcija, kako bi se utvrdilo treba li ponoviti postupak.

Gdje su dvojezični natpisi?

Zastupnika talijanske nacionalne manjine Furia Radina zanimalo je zašto su maknuti dvojezični natpisi s južnog kraka istarskog ipsilona, a ministar prometa Božidar Kalmeta odgovorio mu je da postoje nedoumice oko toga bi li dvojezični natpisi trebali biti na autocesti koja prolazi kroz županije, gradove i općine u kojima Ustavni zakon jamči dvojezičnost ili samo na prilaznim putovima takvim jedinicama.

"To je nešto oko čega treba sjesti i raspraviti", rekao je Kalmeta, ističući da Hrvatska ima visoke standarde kad je riječ o pravima nacionalnih manjina.

Sporni putni troškovi

Davora Hušku (HDZ) zanimalo je do kud je došao kazneni postupak protiv đakovačkog gradonačelnika i SDP-ova zastupnika Zorana Vinkovića zbog protupravne naplate putnih troškova od Sabora.

Kad mu je ministar pravosuđa Ivan Šimonović odgovorio da ne može govoriti o istrazi, budući da još nije podignut optužni akt, Huška je ustvrdio da putne i druge troškove protuzakonito naplaćuje i gradonačelnik Požege, također SDP-ov zastupnik Zdravko Ronko.

Ustvrdio je da bi Ronko po zakonu trebao plaću primati od Grada, ali da i dalje prima saborsku plaću, a da od grada naplaćuje volontersku naknadu od 15 tisuća kuna bruto.

"Nešto manju naknadu propisao je i svojim savjetnicima pa taj volonter Požegu, koju toliko voli, mjesečno košta 50 tisuća kuna", ustvrdio je Huška.(hina/metro-portal)

19.05.2010. 12:40:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh