« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
DOBRO ALI...

Građanski odgoj će biti obvezan u školama

Građanski odgoj uvodi se u škole već od jeseni kao obvezan međupredmetno obrazovanje, a od školske godine 2015./2016. postaje obavezan samostalan predmet

Građanski odgoj stiže u škole
Građanski odgoj stiže u škole (Shutterstock)
Više o

građanski odgoj i obrazovanje

,

obavezan predmet

Građanski odgoj postat će obavezan predmet u školama, zaključak je sastanka koji je Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta  održao s članovima Stručnog povjerenstva.

Građanski odgoj i obrazovanje uvodi se od školske godine 2014./2015. obvezno međupredmetno u sve razrede osnovne škole, dakle od prvog do osmog razreda, te u srednje škole.

Građanski odgoj i obrazovanje uvodi se kao poseban obvezan predmet u 8. razred osnovne škole te u 1. i 2. razred srednje škole, školske godine 2015./2016., odnosno kad se stvore sve pravne i kurikularne pretpostavke u čiju se izradu kreće već sljedeći tjedan.

Odluka će sigurno izazvati pravu buru negodovanja katoličkih udruga i ostatka desnice, pa ne bi čudilo da se i za to organizira referendum.

Negodovat će s pravom i djeca bude li im taj predmet nametnut na nepromijenjenu satnicu ostalih predmeta. Naime, gimnazijalci i učenici viših razreda osnovne škole već imaju nebulozan broj od 13-15 predmeta što nemaju djeca nigdje na svijetu osim u zemljama bivše Jugoslavije. Poznato je da su niže razrede osnovne škole "rasteretili" smanjenjem broja sati likovne i glazbene kulture, i tako zakinuli djecu za kreativne predmete, a nisu im smanjili satnicu teških predmeta.

28.06.2014. 10:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh