« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Građanska udruga tužbom protiv proširenja odlagališta Viševac

Građani općine Viškovo preuzeli su stvari u svoje ruke.

Stanovnici su još početkom godine upozoravali na problem.
Stanovnici su još početkom godine upozoravali na problem. (Tea Cimas, CROPIX)
Više o

prosvjedi

,

odlagalište otpada Viševac

,

udruga građana

,

Smokvarijska lista

Građanska udruga Smokvarijska lista pokrenula je upravni spor, podnijevši Upravnom sudu tužbu protiv rješenja o izmjeni i dopuni lokacijske dozvole za sanaciju odlagališta komunalnog otpada Viševac u općini Viškovo, priopćeno je danas iz te udruge.

U Smokvarijskoj listi smatraju da se "pod krinkom sanacije žele dograditi novi kapaciteti odlagališta, što nije u skladu s postojećom lokacijskom dozvolom i prostorno-planskom dokumentacijom".

Navode da se u dokumentaciji odlagalište Viševac definira kao zeleni pojas te da na njemu nije dopuštena bilo kakva izgradnja ili legalizacija.

Izmjene i dopune lokacijske dozvole izdala je Primorsko-goranska županija u travnju ove godine, na osnovi Prostornog plana bivše općine Rijeka, a u udruzi tvrde da taj prostorni dokument više ne vrijedi.

U udruzi smatraju da Viševac nema kapaciteta za prihvat novog otpada te da bi se njegovim širenjem nastavilo ugrožavanje 2400 stanovnika naselja Marinića, koji žive u krugu od 800 metara od odlagališta.

Prema vrijedećoj dokumentaciji, odlagalište Viševac trebalo bi biti sanirano i zatvoreno, istaknuli su iz Smokvarijske liste ocijenivši kako "planovi da nova Centralna zona za gospodarenje otpadom Marišćina počne s radom do kraja 2010. sigurno neće biti ispunjeni".

Stoga predlažu da se počnu tražiti brži načini financiranja i da se do početka rada Marišćine pronađe novo privremeno odlagalište, budući da, smatraju, Viševac ima sve manje mogućnosti za prihvat otpada, nije zakonit i ugrožava ljude i okoliš.

Građanska udruga Smokvarijska lista okuplja građane zainteresirane za zaštitu okoliša s područja naselja Marinići, s ciljem sanacije odlagališta krutog otpada Viševac i odlagališta tekućeg otpada Sovjak u općini Viškovo. (HINA)

19.08.2008. 14:37:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh