« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Građani su se navikli na krizu

Većina hrvatskih građana vjeruje da će oporavak od krize trajati godinama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

GfK

,

rast cijena

,

nezaposlenost

,

gospodarska kriza

,

kvaliteta života

Rezultati istraživanja o reakcijama na krizu koje je proveo GfK pokazuju kako Hrvatski građani ne misle da je kriza gotova niti da će joj uskoro biti kraj, no njihova su očekivanja nešto optimističnija nego ranije jer su se prilagodili novim uvjetima i "navikli na krizu".

U priopćenju o rezultatima istraživanja, provedenog u 12 zemalja, navodi se da je Hrvatska, kao i druge zemlje, osjetila brojne negativne posljedice trenutne globalne ekonomske krize.

Pao je standard života građana, koji su bili prisiljeni smanjiti potrošnju za odjeću i zabavu, a niti njihova očekivanja za naredno razdoblje nisu pozitivna - većina ih vjeruje da će rast nezaposlenosti i rast cijena i dalje imati negativan utjecaj na kvalitetu njihovog života, navode iz GfK. Dodaje se kako je vjera hrvatskih građana u brz oporavak vrlo niska, odnosno da prevladava mišljenje da će kriza trajati nekoliko godina.

Iz GfK ipak navode kako su prije ljeta uočene neke pozitivne promjene u raspoloženju hrvatskih građana.

Hrvatski će građani i dalje biti oprezniji i pokušati izbjeći zaduživanje, no dobra je vijest da planiraju biti štedljiviji i više novca ulagati u banke s obzirom da se oporavlja povjerenje u sigurnost njihove ušteđevine u bankama, zaključuju iz GfK.

Tako je broj ispitanika koji smatraju da će njihovo kućanstvo uspjeti uštedjeti nešto novca u narednih 12 mjeseci povećan sa 16 posto iz ožujka na 25 posto u lipnju ove godine, a u tom je razdoblju smanjen i broj građana koji su držanje novca u bankama smatrali rizičnim.

Također, u prosincu 2008. i ožujku ove godine, navode iz GfK, oko 30 posto ispitanika u Hrvatskoj smatralo je da je ulaganje u depozite u bankama potpuno nerizično, dok je taj postotak na kraju lipnja blago povećan, na 36 posto.

Kako istraživanje pokazuje da hrvatski građani ne misle da je kriza gotova niti očekuju da će joj uskoro biti kraj, iz GfK se pitaju kako to da onda raste njihov optimizam.

Kao odgovor navode da vjeruju da su se hrvatski građani "navikli na krizu" te da su se osjećaji straha i neizvjesnosti donekle smanjili jer su se građani prilagodili novonastalim uvjetima. (hina/metro-portal)

25.09.2009. 16:19:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh