« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
do kraja godine

Građani ipak moraju plaćati protuustave kazne za parkiranje

Iako ih je Ustavni sud srušio, pravilnici gradova i općina o naplati parkiranja vrijede do kraja godine pa građani moraju i dalje plaćati kazne.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Zagrebparking

,

naplata parkinga

,

kazne za parkiranje

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, reagirala je na izjavu ustavnog suca Marka Babića koji je rekao da građani nisu dužni plaćati ugovorne kazne koje dobiju od parkirnih poduzeća.

"Izjava suca - izvjestitelja bila je vezana uz pojedinačne sudske postupke na redovitim sudovima, a ne uz odluku Ustavnog suda. Ustavni sud upućuje ispriku građanima ako je izjava pogrešno shvaćena", rekla je Omejec.

Njezin kolega, ustavni sudac Marko Babić ranije je izjavio da "ono o čemu građani moraju voditi računa jest da su dužni platiti iznos parkiranja, ali ugovornu kaznu nisu dužni plaćati".

Naime, Zakon o obveznim odnosima zabranjuje naplatu ugovorne kazne kada su novčane tražbine u pitanju.

Sadašnju naplatu parkirnih kazni i ugovorne kazne kojima jedinice lokalne samouprave diljem Hrvatske kažnjavaju nepropisno parkiranje Ustavni je sud lani u prosincu proglasio neustavnima i protivnima Zakonu o obveznim odnosima.

Sukladno Ustavu, za nepodmirenu novčanu obvezu, primjerice neplaćeno parkiranje, ne može se izreći ugovorna kazna kao što su to propisale mnogobrojne općine i gradovi.

Sud je pritom jedinicama lokalne samouprave dao rok da do kraja 2009. pravilnike o naplati parkiranja usklade s Ustavom.

11.09.2009. 15:12:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh