« Svijet
objavljeno prije 15 godina
MIR HUSEIN MUSAVI:

Građani imaju pravo prosvjedovati protiv laži

Kriza u Iranu ne pokazuje znakove smirivanja, a Europljani od svojih veleposlanstava zahtijevaju da pomognu prosvjednicima

(Getty Images)
Više o

Mahmud Ahmadinedžad

,

iranski izbori

,

Mir Hosein Musavi

,

prosvjedi Teheran

Mir Husein Musavi, poraženi kandidat na iranskim predsjedničkim izborima, u nedjelju je na svojoj internetskoj stranici izjavio da narod ima pravo na prosvjede protiv prijevare i pozvao svoje pristaše na razboritost.

"Prosvjedovati protiv laži i prijevare vaše je pravo. Vjerujte da ćete ostvariti svoja prava i ne dopustite da uspiju oni koji vas žele razljutiti. Ožalošćen zbog pogibije prosvjednika pozivam moj dragi narod na razboritost", piše bivši premijer u tekstu objavljenom na internetskoj stranici njegova časopisa Kalemeh.

Iranska državna televizija objavila je da je tijekom subotnjih prosvjeda na ulicama Teherana, koji su održani unatoč oštrim upozorenjima vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, deset osoba poginulo, a više od 100 ranjeno.

Diplomatski izvori u nedjelju su izjavili kako je nekoliko veleposlanstava u Iranu putem elektroničke pošte primilo poruke u kojima se od njih traži da otvore vrata oporbenim prosvjednicima kako bi se ondje mogli skloniti, ali nije potvrđen niti jedan zahtjev za azilom.

Direktorica tiskovnog ureda švedskog ministarstva vanjskih poslova Cecilia Julin izjavila je kako je švedsko veleposlanstvo zaprimilo nekoliko elektroničkih poruka u kojima se traži prihvat prosvjednika. Švedski diplomati o toj su temi rekli kako je trenutno teško znati što se točno događa u Iranu dok je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt na svom blogu poručio da "Iran mora izabrati svoj put", dodavši da "svi želimo otvoreniji Iran".

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova istaknulo je kako njihovo veleposlanstvo, kao i mnoga druga, prima poruke od građana koji su se odazvali na poziv društvenih mreža, ali ti zahtjevi ne odgovaraju konkretnim zahtjevima na terenu. Austrijska diplomacija priznala je da su nevladine organizacije pokušale s njom stupiti u vezu, a njezin glasnogovornik Peter Launsky-Tieffenthal rekao je da će "veleposlanstvo sigurno pružiti prvu pomoć svima koji su ozlijeđeni".

Internetom kruži popis veleposlanstava koja prihvaćaju ozlijeđene izbjeglice u Teheranu, a na njemu su Njemačka, Australija, Belgija, Finska, Francuska i Meksiko. Kako navodi Stockholm, veleposlanstva zemalja EU-a u Teheranu razgovarala su o tom pitanju, ali u nedjelju predvečer nije bila poznata nikakva informacija o njihovu zajedničkom stajalištu.

Izvor: Hina

22.06.2009. 00:30:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh