« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Građane gubitak posla brine više od korupcije

Svaki četvrti građanin Zagreba nije siguran bi li prijavio slučaj korupcije.

(Corbis)
Više o

korupcija

,

životni standard

,

anketa

,

gubitak posla

,

ekonomska nestabilnost

Građane Hrvatske više brine ekonomska nestabilnost (50 posto), gubitak posla (36 posto) i smanjenje životnog standarda (33 posto), od porasta kriminala i korupcije što zabrinjava 23 posto građana, pokazuje najnovije istraživanje GfK provedeno u ožujku na uzorku od 1.000 građana.

Svaki drugi građanin u anketi je naveo da bi prijavio slučaj korupcije, no trećina građana navodi da ipak ne bi prijavili takav slučaj i da su u situaciji da nešto znaju.

Zanimljivo je da svaki četvrti građanin grada Zagreba nije siguran bi li prijavio ili ne slučaj korupcije. Najveća spremnost za prijavu postoji u Slavoniji (59 posto), a najmanja u Lici, Kordunu i Banovini (38 posto).

Značajno češće muškarci izjavljuju da bi prijavili slučaj korupcije u odnosu na žene (57 posto vs 44 posto), dok manju spremnost na prijavu slučaja korupcije izražavaju građani stariji od 60 godina.

Zanimljivo je i to da su rukovoditelji, poslovođe i stručnjaci puno više spremniji na prijavu slučaja korupcije, nego poduzetnici (63 posto vs 41 posto). Zaposlene osobe nešto nižeg statusnog zanimanja (službenici, radnici, poljoprivrednici) manje su spremni na takav čin u odnosu na rukovoditelje, poslovođe i stručnjake, ali više nego li sami poduzetnici (50-53 posto).

Iz GfK navode kako je vjerojatno moguće da strah od osobe, tvrtke i zakonodavnih tijela može biti jedan od uzroka neprijavljivanja slučaja korupcije - čak je 57 posto onih koji navode da ne bi prijavili slučaj korupcije, pa i da znaju nešto o tome, i navode da bi ih bilo strah, jako strah (30 posto), sve u okruženju gdje čak 63 posto građana izražava slaganje da će porasti korupcija odnosno davanje mita u idućih godinu dana. (hina/metro-portal)

15.04.2009. 14:49:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh