« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
PROBLEMI

Gotovo pola Europe u opasnosti od suše

Situacija je već alarmantna - gotovo polovici Europe prijeti suša, navodi se u izvješću Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Europske komisije

Nije dobro...
Nije dobro... (Arhiva)
Više o

suša

,

Europa

Znanstvenici kažu da su suhi uvjeti povezani s rijetkim oborinama i brojnim toplinskim valovima od svibnja nadalje, koji su utjecali na pad razina rijeka širom Europe. Smanjene količine vode također su negativno utjecale na energetski sektor, kako za proizvodnju hidroenergije tako i za rashladne sustave drugih elektrana.

Suša je značajno smanjila prinose usjeva, pri čemu su najviše pogođeni kukuruz, soja i suncokret, rekli su znanstvenici. "Vlažnost tla i vegetacija ozbiljno su pogođeni", navodi se u izvješću uz popis preko desetak zemalja u kojima raste opasnost od suše, uključujući Njemačku, Francusku i Britaniju.

"Ostatak Europe, koji je već pogođen sušom, održava stabilne izrazito sušne uvjete", navodi se u izvješću. U izvješću također piše da su regije u kojima se uvjeti najviše pogoršavaju one koje su već bile pogođene sušom u proljeće 2022. - na primjer sjeverna Italija, jugoistočna Francuska i neka područja u Mađarskoj i Rumunjskoj.

Znanstvenici predviđaju da će uvjeti topliji i sušniji od normalnih vjerojatno biti do studenog u zapadnoj euro-mediteranskoj regiji. "Nedavne oborine mogle bi ublažiti uvjete suše u nekim regijama Europe", rekli su stručnjaci. "Međutim, u nekim su područjima povezane grmljavinske oluje uzrokovale štetu i mogle bi ograničiti blagotvorne učinke oborina."

23.08.2022. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh