« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ĐURĐA ADLEŠIČ:

Gospodarstvo će od NATO-a izvući 40 milijuna eura

Prvi natječaji već su otvoreni, ponude su stigle u MORH i vjeruje se da će do kraja godine biti realizirani i prvi poslovi.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

Vlada

,

Đurđa Adlešič

,

NATO

,

MORH

,

Branko Vukelić

,

Božidar Pankretić

,

Božidar Kalmeta

,

HS Produkt

,

NATO projekti

,

proizvodnja oružja

Hrvatsko bi gospodarstvo, po procjenama NATO-a, od članstva u tom savezu moglo izvući 40 milijuna eura, a prvi projekti mogli bi biti realizirani već krajem godine, ustvrdila je danas potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, u Saboru.

Na pitanje Krešimira Ćosića (HDZ) što Vlada čini da bi hrvatsko gospodarstvo izvuklo maksimalnu korist iz članstva u NATO-u, Adlešić je odgovorila da je osnovana radna skupina osam ministarstava i Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Prvi natječaji već su otvoreni, ponude su stigle u MORH i vjerujemo da će do kraja godine biti realizirani i prvi poslovi, rekla je Adlešič.

I ministar Branko Vukelić izvijestio je da je u tijeku proizvodnja 126 borbenih vozila u "Đuri Đakoviću", vrijedna oko 1,4 milijarde kuna, te da je u pripremi i proizvodnja tenkova.

Posebno se pohvalio ugovorima s konzorcijem od 14 domaćih tekstilnih tvrtki koje će hrvatske vojnike opremati odorama, koje su, istaknuo je Vukelić, kvalitetnije, jeftinije i, što je najvažnije, hrvatske.

Napomenuo je i projekt karlovačke tvrtke HS Produkt za proizvodnju jurišne puške, u pripremi je, naglasio je, i natječaj za opremanje hrvatske ratne mornarice, za koji vjeruje da će posao dobiti neko domaće brodogradilište.

Ministar prometa Božidar Kalmeta odbacio je tvrdnje da je dionica autoceste Dubrovnik-Doli otvorena bez uporabne dozvole.

"U prošlom mandatu i posljednjih godinu i pol Sanaderove vlade izgrađeno je 510 kilometara autocesta, ni jedan metar nije započet bez građevinske dozvole, niti pušten (u promet) bez uporabne (dozvole)", ustvrdio je Kalmeta, ističući da će se do 2012. autocestom voziti od Dubrovnika do Zagreba.

Ministrica branitelja Jadranka Kosor izvijestila je, pak, da su u tijeku aktivnosti na izgradnji stanova za branitelje na području bivših vojarni u nizu gradova u Hrvatskoj.

"Do 2012. samo na ovaj način bit će izgrađeno 1.500 do 2.000 stanova za branitelje", rekla je Kosor.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić pohvalio se pak, da je otkup mlijeka u travnju ove godine za šest posto veći nego lani.

Podsjetio je da je prošli tjedan dogovorena intevrencija države te ocijenio da nije trebalo ni doći do zabrane otkupa, s obzirom da u Ministarstvu postoji savjet u kojem, uz predstavnike Ministarstva i proizvođača, o svim problemima mogu razgovarati i otkupljivači mlijeka, odnosno mljekare. (hina/metro-portal)

20.05.2009. 12:53:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh