« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
iznimka

Googleu recesija ne može ništa

Tromjesečna dobit viša od očekivanja analitičara, unatoč najavama recesije na tržištu oglašavanja

Fotografija vijesti
Više o

Google

,

financijska kriza

Google Inc izvijestio je o tromjesečnoj dobiti višoj od očekivanja analitičara Wall Streeta, na krilima snažnih prihoda od oglašavanja na Googleovim stranicama koji su tom internetskom divu pomogli nadvladati pesimizam koji je zasjenio čitav tehnološki sektor.

U četvrtom tromjesečju Google je zabilježio pad neto dobiti na 382 milijuna dolara, ili 1,21 dolar po dionici, s 1,21 milijarde dolara ili 3,79 dolara po dionici godinu dana ranije, uslijed troška vezanog uz njegova ulaganja u Clearwire Corp. i Time Warner Inc-ovu jedinicu AOL.

Isključivši jednokratne stavke, dobit je iznosila 5,10 dolara po dionici, premašivši prosječna očekivanja analitičara o dobiti u visini 4,95 dolara.

"Očito je da makroekonomski izazovi nastavljaju pritiskati rast Googlea, ali jednako se očitim čini da ta kompanija nastavlja napredovati na ovom tržištu", ocjenjuje Derek Brown, analitičar tvrtke Cantor Fitzgerald.

Prihodi su istodobno porasli 18 posto na 5,7 milijardi dolara - niti sjena nekadašnjih 50-postotnih stopa rasta, ali za analitičare i dalje odraz snažne izvedbe s obzirom na gospodarske okolnosti i pad korporativnih ulaganja u oglašavanje.

"Kada se sve uzme u obzir, to su dosta dobre brojke", kaže Martin Pyykkonen, analitičar tvrtke Wunderlich Securities. "Na ovome tržištu te u odnosu na ostale brojke koje se plasiraju, kao i u odnosu na ono što vjerojatno možemo očekivati idući tjedan od Yahooa, ovakvo se izvješće čini dosta dobrim".

Izvršni direktor Eric Schmidt odlučio je zauzeti oprezan stav, izjavivši da je takvim rezultatima u posljednjem tromjesečju pridonijela sezona sniženja, što je navelo velik broj ljudi na potragu za povoljnim prilikama on-line.

"Očigledno je da smo zakoračili u globalnu recesiju, s rastom nezaposlenosti, prinudnim naplatama potraživanja i svim ostalim", kazao je. "Nitko ne zna koliko će to potrajati. Nadamo se da će biti kratkoga vijeka".

Nakon objave toga izvješća dionice Googlea ojačale su 2,6 posto u trgovini nakon zatvaranja.

23.01.2009. 12:28:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh