« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Android

Google tražilica osvaja tržište mobitela

Korisnici interneta iz navike koriste Googleovu tražilicu i na mobitelima što otvara mogućnost velikoj zaradi preko reklamiranja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

YouTube

,

google android

,

smartphone

Internetski gigant Google odlučio je dominirati i na tržištu mobitela i mobilnog interneta, izjavili su njegovi čelnici.

Navodno je Googleova zarada porasla u trećem kvartalu i više nego što su analitičari predviđali pa će zato pokušati proširiti svoje djelovanje preko Android operativnog sustava za mobilne telefone u sferu reklamiranja na mobilnim tražilicama.

Milijuni korisnika upotrebljavaju svoj smartphone za pretraživanje interneta pa je stoga bilo logično započeti poslovanje na razini mobilnog oglašavanja, odnosno reklamiranja putem mobitela.

Prema nekim istraživanjima, vrijednost tog tržišta će porasti s 160 milijuna dolara iz 2008. godine na 3,1 milijardu dolara do 2013.

Eric Schmidt, glavni čovjek Googlea, kaže da će Android promijeniti tržište jer namjera je privući što više ljudi na Internet preko mobilnih telefona, istovremeno ih navodeći da koriste Googleovu tražilicu, a to bi automatski otvorilo nevjerojatne mogućnosti reklamiranja.

Na ruku im ide i činjenica da korisnici, bez obzira koji smartphone imali i operativni sustav na njemu koristili, svejedno preferiraju Google kao tražilicu, što je vjerojatno navika usađena prilikom korištenja računala. Google to svakako planira iskoristiti radi profita.

Iako financijska služba izvještava da je Google „prebolio" recesiju, nigdje se ne navode konkretni dokazi za to. Tvrde također da je broj pretraga porastao za 30 posto, mada nije poznato koliku vrijednost taj podatak uopće ima za Google.

Druga važna činjenica je da Google preko YouTubea, koji dnevno ima milijardu posjeta, ima veliku korist. Kupovina ovog video sitea 2006. bila je samo uvod u širenje Googleovih krakova na internetskom tržištu koje je podrazumijevalo „velike i male strateške akvizicije".

Tako Google, nakon računala, počinje ozbiljan pohod na mobitele.

17.10.2009. 17:59:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh