« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
DAVID I GOLIJAT

Google se okomio na Groggle

Jedna je australska internetska stranica morala promijeniti svoj naziv jer je previše podjsećao na Google

Google
Google (Getty Images)

Internetska stranica iz Australije specijalizirana za uspoređivanje cijena alkoholnih pića i pronalazak korisniku najbližih trgovina s alkoholnim pićima morala je na zahtjev, čini se svemoćnog Googlea, promijeniti naziv. Stranica je registrirana na ime Groggle, u službenu uporabu treba stupiti 2011. godine i prema mišljenju Googleovaca njeno je ime previše slično njihovoj stranici. U biti radi se o igri riječi - Groggle u sebi sadrži imenicu 'grog' čije je značenje na australskom slengu 'alkohol'.

Google je uz pomoć svojeg pravnog odjela vlasniku stranice poslao „zahtjev za odricanjem" od spomenutog imena čime je započela šestomjesečna pravna bitka koja je, logično, mogla imati samo jednog predvidljivog pobjednika. Groogle je morao promijeniti naziv i koji sada glasi Drinkle.

Google je već imao slične scenarije - taj se internetski gigant prije nekoliko godina okomio i na prodajnu tražilicu Froogles. Stvar je, pogađate, završila na sudu. Naime, Googleu je 2004., dvije godine nakon podnošenja zahtijeva, odobreno korištenje domene Froogle.com. Međutim, Richard Wolfe iz države New York je registrirao Froogles.com još 2000. godine, ali je nije koristio u poslovne svrhe sve do sedmog mjeseca 2002. godine. Google je pak počeo koristiti Froogle.com od 2004., dvije godine nakon što je podnio zahtjev. Prvu pritužbu je podnio sam Wolfe i to s ciljem da se Googleu ne odobri uporaba naziva Froogle. No Google je odgovorio protutužbom za kršenje vlasničkih prava na 68 strana tvrdeći da je Wolfe ilegalno poslovao koristeći se nazivom koji previše sliči zaštitnom znaku čiji je vlasnik Google. Froogle danas pod tim imenom više ne djeluje - usluga se sada nazviva Product Search i do nje dolazite klikom na link Shopping na Google.com.

11.11.2010. 20:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh