« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
NAJAVE

Google priprema nasljednika Androida - Fuchsia OS

U sažetku možemo reći da trenutno Fuchsia OS zasigurno nije spreman gurnuti Android s mobilnih i drugih uređaja, no u budućnosti takva opcija zvuči realno

Za tri godine?
Za tri godine? (Google)
Više o

Google

,

Android

,

Fuchsia

Android operativni sustav je najpopularniji na svijetu. Međutim, Google vjeruje da nema budućnosti jer osnove ne dopuštaju daljnji razvoj, umorni su od nespremnosti proizvođača uređaja oko nadogradnji i nova platforma je način izbjegavanja budućih tužbi s tvrtkom Oracle. Zato već neko vrijeme razvijaju Fuchsia OS.

Novi Fuchsia OS zamijenit će ne samo Android, već i Chrome OS. To se također odnosi na njihove brojne varijacije kao što su Wear OS (sustav za satove), Android stvari ( Android Stuff) ili Android TV (pametni televizori). Prvi tragovi novog operativnog sustava pronađeni su na GitHub u kolovozu 2016. godine, ali bez ikakve službene obavijesti od strane Googlea. Posve razumljivo, jer ne mora konkurencija biti upoznati sa svim planovima velikog „G". S druge strane to je "jedan od mnogih eksperimentalnih open-source projekata", a svi znamo kako gro projekata završava.

Interakcija glasa, AI i fleksibilnost

Inače, novi sustav se ne temelji na Linux kernelu, već na novom mikrokernelu pod nazivom «Cirkon». Ova inačica vlastitog Mountain Viewa, je navodno usredotočena na glasovne naredbe i opsežnu uporabu umjetne inteligencije. Ima modularnu strukturu tako da se može instalirati na pametne telefone, satove, TV, uređaje, hladnjake i bilo koje druge uređaje sve do bankomata i automobila. Također je idealan za nadogradnje u kojem svi uređaji temeljeni na ovoj platformi mogu u isto vrijeme dobiti novi firmware, bez obzira na proizvođača uređaja.

Fuchsia OS treba vremena

Poznato je da na Fuchsia platformi radi preko 100 zaposlenika i na mjesečnoj bazi broj programera se povećava. Prema pisanju Bloomberga, pozivajući se na svoje izvore, u naredne tri godine Google planira objavljivati novi sustav na različitim "pametnim" uređajima. Najprije na pametnim zvučnicima jer bi do tada sustav treba biti potpuno rafiniran, ali bez visokokvalitetnog grafičkog sučelja što bi bilo idealno za testiranje podrške za glasovne naredbe. Potom će se prebaciti na prijenosna računala i pametne telefone i drugu potrošačku elektroniku. Kako sada stvari stoje, 2023. godine Google će navodno prestati razvijati Android sustav. Ipak, imajte na umu, to je samo ambicija.  

U sažetku možemo reći da trenutno Fuchsia OS zasigurno nije spreman gurnuti Android s mobilnih i drugih uređaja, no u budućnosti takva opcija zvuči realno. Isto tako zamjena može dovesti do brojnih nekompatibilnosti, osobito kod starijih uređaja. To bi predstavljalo revitalizaciju u čitavoj generaciji proizvoda. U principu, projekt može završiti u košu u bilo kojem trenutku. Poznati su nam već takvi slučajevi. Na primjer Nokia MeeGo koji je ubio Nokiju. No, uspije li Google osigurati potpunu kompatibilnost Android softvera s operativnim sustavom Fuchsia OS, prestanak razvoja jednog sustava i prelazak na novi ne bi trebao stvoriti prevelike probleme razvojnim programerima kao i samoj korporaciji.

U ovoj priči svakako treba spomenuti da će razvoj i implementacija novog sustava svakako biti usko promatrane od strane raznih regulatora, osobito nakon što je ovih dana Europska komisija nametnula Googleu kaznu od 4,34 milijardi dolara, zbog neke vrste monopolističke prakse oko implementacija usluga i pretraživanja u Android temeljene uređaje.

Piše: Sanja Ledinek
24.07.2018. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh