« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SLOBODA ZA WEB

Google premošćuje cenzuru u Kini preko Hong Konga

Internetski div će ponuditi necenzurirane rezultate na pojednostavljenom kineskom jeziku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Google

,

Kina

,

cenzura

Google Inc. objavio je u ponedjeljak da počinje ispunjavati obećanje o zaustavljanju cenzure svog pretraživača u Kini, preusmjeravajući promet sa svoje kineske stranice na svoju "nefiltriranu" stranicu u Hong Kongu.

Google će ponuditi necenzurirane rezultate na pojednostavljenom kineskom jeziku, za korisnike na matičnom teritoriju Kine, objavio je Google na svom blogu. Potez je uslijedio nakon dvomjesečnog spora između američke tvrtke i kineske vlade oko cenzure.

"Kineska vlada je bila kristalno jasna u našim razgovorima, da je autocenzura zakonska obveza o kojoj se ne može pregovarati", istakao je Google na blogu. "Vjerujemo da je novi pristup pružanja necenzuriranih rezultata pretraga u pojednostavljenom kineskom jeziku sa stranice Google.com.hk, rješenje za izazove s kojima smo suočeni, potpuno je legalan i značajno će povećati pristup informacijama za ljude u Kini", ističe se.

Sada je pitanje hoće li Kina blokirati pristup web stranici iz Hong Konga, rekao je Aaron Kessler, analitičar pri Kaufman Brothers LP u San Franciscu za Bloomberg News. Stranica u Hong Kong ne podliježe istim propisima o cenzuri kao stranice u ostatku Kine. Na primjer, u ponedjeljak je prikazala više rezultata pretraživanja na pojam "Masakr na trgu Tiananmen", navodi Bloomberg.

"To ovisi o tome što će kineska vlada napraviti, hoće li omogućiti Googleu da prihvatiti promet iz matičnog kopna ili će oni to zatvoriti", rekao je Kessler. "Ne bi bilo teško ljudima utipkati Google.hk.", dodao je.

Tvrtka je uputila izazov kineskoj vladi u siječnju, prijeteći da će omogućiti prikazivanje svih rezultata pretraživanja na svojoj kineskoj web stranici, uključujući reference na Tibet i pokolj na trgu Tiananmen. Google ima oko 600 zaposlenih u Kini. Google je prijetio da će prestati s cenzuriranjem sadržaja, nakon izvješća da su njegova računala hakirana iz Kine.

Tvrtka je objavila da su njezini sustavi bili na meti "visoko sofisticiranih" napada, čiji je cilj bila pribavljanje vlasničkih informacija, kao i osobnih podataka koji pripadaju aktivistima za ljudska prava što koriste Gmail, e-mail servis Googlea. Najmanje 20 drugih međunarodnih tvrtki u sektorima tehnologije, financija i kemikalija, bile su napadnute na sličan način, objavio je Google u to vrijeme.

Jasno smo rekli da su nas ti napadi i nadzor koji smo otkrili, u kombinaciji s pokušajima daljnjeg ograničenja slobode govora na internetu u Kini tijekom 2009., uključujući uporno blokiranje web stranica kao što su Facebook, Twitter, YouTube, Google Docs i Blogger, doveli do zaključka da ne možemo nastaviti cenzuriranje google.cn s našim rezultatima, istakao je Google na blogu. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 23:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh