« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
NAJAVE

Google obećao dodati podršku za slušna pomagala Androidu

Valja napomenuti da do sada nije bilo moguće implementirati u Android podršku za uređaje s oštećenjem sluha zbog visokog stupnja fragmentacije operacijskog sustava

Pomoć za gluhe i nagluhe
Pomoć za gluhe i nagluhe (Arhiva)
Više o

Google

,

Android

,

slušna pomagala

,

GN Hearing

Google s danskim proizvođačem GN Hearing trenutno razvija protokol koji dodaje izvornu podršku za slušna pomagala Android sustavu kako bi osobe s invaliditetom mogle čuti glasno i jasno pametne telefone.

Izvorna podrška za slušna pomagala je imenovana ASHA (Audio Streaming for Hearing Aids) i već objavljena na službenim AOSP stranicama. Prema opisu, korištenjem L2CAP kanala povezanih na COC ( vezu koja koristi elastični međuspremnik od nekoliko audio paketa radi održavanja stalnog protoka zvuka) preko Bluetooth Low Energy tehnologije, osigurati će se visoka kvaliteta zvuka za za slušno pomagalo na račun latencije. Time će se omogućiti osobama oštećena sluha povezivanje uređaja za pojačavanje zvuka izravno na pametni telefon. Nimalo manje važno nije da je sve dizajnirano tako da ima minimalan utjecaj na trajanje baterije Android uređaja.

Valja napomenuti da do sada nije bilo moguće implementirati u Android podršku za uređaje s oštećenjem sluha zbog visokog stupnja fragmentacije operacijskog sustava. Ali Apple nije imao probleme tog tipa. Već dugo njihov iOS ima mogućnost upariti iPhone sa slušnim pomagalima.

Potpuna kompatibilnost slušnih aparata s ASHA, izravni streaming će postati dostupan na ReSound LiNX Quattro i Beltone Amaze slušnim pomagalima najvjerojatnije ove godine uz pojavitu Androidu 9.1. Inače, bilo koji proizvođač slušnih pomagala moći će izraditi podršku za Android koristeći specifikaciju.

I na kraju, vrlo je zabrinjavajući podatak da u svijetu ima 466 milijuna pojedinaca s smanjenjem gubitka sluha, a očekuje da će narasti do 900 milijuna do 2050. godine.

Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal
Piše: Sanja Ledinek
27.08.2018. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh