« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
NAJAVE

Google najavio datum izlaska Android 10.0 Q

Oh, okrutnog li Googlea :D! Dok mnogi još čekaju Android 9 nadogradnju, tvrtka je najavila dolazak novog Android 10.0 Q sustava

Android 10.0 Q
Android 10.0 Q (Arhiva)
Više o

Google

,

Android

,

Android 10.0 Q

Prema službenom Google blogu, testna verzija Androida 10.0 Q sustava bit će predstavljena tijekom tradicionalne I/O konferencije za programere u svibnju ove godine. Što se tiče objavljivanja konačne verzije, ona stiže u kolovozu 2019. godine. Nove značajke sustava prvi će isprobati vlasnici Pixel pametnih telefona, a potom ostali koji imaju uređaje na čistom Androidu. Vlasnici Samsung, Huawei, LG, Sony, OnePlus i ostalih modela koje proizvođači odluče obuhvatiti nadogradnjom, trebat će se naoružati strpljenjem prije nego novi sustav bude spreman.

Android 10.0 - donosi novi tamni način rada

Među glavnim inovacijama Androida 10.0 Q su podrška podijeljenom zaslonu za prikaz više od dvije aplikacije i funkcija za tamni način rada. Bit će implementirana na razini cijelog sustava. Donosi promjenu boje pozadine korisničkog sučelja na onu u blizini crne, smanjuje odsjaj i tekst u bijeloj ili sivoj boji. Time se poboljšava ukupni kontrast i sadržaj postaje bolje vidljiv. Također, prema Forumu za praćenje bugova Chromium, programeri bi trebali razviti tamnu temu za sve standardne aplikacije operativnog sustava. Rok je svibanj 2019, to jest, ostaje im oko četiri mjeseca.

Ovo su odlične vijesti za sve sadašnje i buduće vlasnike pametnih telefona s OLED zaslonom, jer tamna tema donosi smanjenje potrošnje energije u bateriji. Inače tamnu temu od nedugo podržava web preglednik Chrome , aplikacija Kontakti i Telefon, online usluga za izradu bilješki Evernote " (Google Play), a Samsung je predstavio s OneUI grafičkim sučeljem.

Međutim, Google će ovom novom implementacijom tamne teme utjecati na globalnoj razini, ne pojedinačno kao što je to do sada slučaj. 

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

Piše: Sanja Ledinek
11.01.2019. 09:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh