« Hi-tech
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
google ocean

Google krenuo u podmorje

Novi Google Earth ima za cilj edukaciju o životu ispod površine oceana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Google)
Više o

Google Earth

,

Google Ocean

Google, koji korisnicima interneta omogućuje virtualno putovanje svijetom, predstavio je u ponedjeljak novu inačicu programa Google Earth kojom je krenuo i u osvajanje podmorja.

Inačica 5.0 Google Eartha, koja uključuje i Google Ocean, trebala bi korisnicima pružiti mogućnost da zarone ispod morske površine i više nauče o životu u oceanu. "Google Ocean ... će dodatno potaknuti zaštitu podmorskog okoliša", rekao je povjerenik EU-a za ribarstvo i pomorstvo Joe Borg.

"Google Earth dobiva novu dimenziju: dubinu", rekao je Jean-Francois Wassong, inženjer u francuskoj podružnici ove internetske tvrtke.

Umjesto pogleda na Zemlju iz zraka, korisnici se klikom miša mogu spustiti u morske dubine zumirajući ocean ili more po izboru, dok očekuju da otkriju ljepote rijeka i jezera koji će se dodati u idućim inačicama.

Korisnici će tako moći prikupljati informacije i gledati fotografije i videosnimke na 20 tema, kao što su zaštićena podmorska područja, razvoj morske faune i "mrtva područja" na velikim dubinama u kojima zbog nedostatka kisika nema života.

Na raspolaganju 'surferima' je gotovo tisuću isječaka iz filmova, napose snimke s ekspedicija legendarnog oceanologa Jacquesa Cousteaua, od kojih neke još nikada nisu bile objavljene.

Projekt koji obilježava završetak dvogodišnje suradnje s više od 80 privatnih i javnih tvrtka "ne ide za zaradom", rekla je Florence Diss iz tvrtke Google, ne želeći otkriti njegovu cijenu. (hina/metro-portal)

02.02.2009. 22:27:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh