« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ZBOG YOUTUBEA

Google i Viacom nastavljaju sudsku bitku oko zaštićenog sadržaja

Viacom tvrdi da je Google svjesno dopustio učitavanje video sadržaja zaštićenih autorskim pravima na YouTubeu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

Google

,

YouTube

,

autorska prava

,

Viacom

,

zaštićeni sadržaj

,

video sadržaj

Viacom i Google u četvrtak su odbacili sve ograde u sudskom procesu u kojemu Viacom traži više milijardi dolara odštete zbog video sadržaja zaštićenih autorskim pravima koji su se pojavili na Googleovoj stranici YouTube.

Američka medijska skupina Viacom tvrdi da je internetska tvrtka Google namjerno olabavila vlastite standarde poštivanja propisa vezanih uz zaštićene sadržaje kako bi mogla profitirati od protuzakonitog učitavanja takvih sadržaja, ističe se u sudskim spisima otpečaćenim u četvrtak.

Na taj su napad odvjetnici YouTubea odgovorili tvrdnjom da su Viacomovi dužnosnici potajice sami učitali svoje video sadržaje na tu stranicu kako bi si povećali popularnost.

Viacom, vlasnik televizijskih postaja među kojima su MTV, BET i Comedy Central, tužio je Google 2007., potražujući milijardu dolara.

Smatra se da će ishod toga slučaja postaviti presedan za pitanja zaštite autorskih prava digitalnog sadržaja.

Viacom tvrdi da je Google svjesno dopustio učitavanje zaštićenog sadržaja na svoju stranicu, dok Google tvrdi da ga od tužbe štiti činjenica da u toj kompaniji nisu mogli znati koji se sadržaj ilegalno učitava na njihovu stranicu.

Google smatra da je Viacomova tužba motivirana nezadovoljstvom zbog toga što ga je 2006. pretekao u kupnji YouTubea za 1,8 milijardi dolara. (hina/metro-portal)

19.03.2010. 12:21:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh