« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
KRITIKE IZ GONGA

GONG: Javnosti i dalje nerazumljivi rezultati pregovora RH i EU

GONG u današnjem priopćenju ocjenjuje kako je općoj javnosti i dalje nejasno kakvi su rezultati pregovora Hrvatske i Europske unije

Fotografija vijesti
Više o

pregovori s EU

,

Jadranka Kosor

,

GONG

,

transparentnost Vlade

Hrvatska vlada mora objaviti rezultate pregovora s EU na način koji će građanima biti lako razumljiv i jasan, a institucije javne vlasti istovremeno moraju građanima omogućiti bolje ostvarivanje prava na pristup informacijama, poručeno je iz GONG-a na Međunarodni dan prava na pristup informacijama, piše Hina.

GONG u današnjem priopćenju ocjenjuje kako je općoj javnosti i dalje nejasno kakvi su rezultati pregovora Hrvatske i Europske unije, zbog čega se dovodi u pitanje pravo i obaveza građana na donošenje informirane i promišljene odluke na nadolazećem referendumu o pristupanju RH u EU.

K tome, GONG je pozvao i medije, a posebno javne, da građanima omoguće razumljivo tumačenje informacija, te da otvore medijski prostor za rasprave, debate i sučeljavanja o pitanjima pristupanja i članstva RH u EU.

Ta nevladina organizacija još jednom skreće pažnju na, kako smatraju, problematičnu provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama, a koju prate još od usvajanja Zakona 2003. godine.

Ocjenuju kako su institucije i dalje zatvorene te građani teško dolaze do traženih informacija, dokumenti koji bi trebali biti javno dostupni i dalje se olako označavaju različitim stupnjem tajnosti, a tijelo nadležno za provođenje Zakona i dalje nije u mogućnosti u potpunosti provoditi test javnog interesa.

To je, navode, pokazalo i posljednje GONG-ovo istraživanje predstavljeno na okruglom stolu "Test javnog interesa i pravo na pristup informacijama", jer se još uvijek događa i da građani uopće ne dobivaju rješenje prilikom odbijanja zahtjeva za ustupanje informacije, a brojne su teškoće i u provođenju kaznenih i prekršajnih odredbi Zakona.

Kako bi građanima omogućio bolje razumijevanje i praktično korištenje prava na pristup informacijama, GONG je na svojim internetskim stranicama objavio vodič za građane.

28.09.2011. 15:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh