« Film
objavljeno prije 10 godina
FILMSKA KRITIKA

Godzilla se vratio, ljepši nego ikad

„Godzilla" Rolanda Emmericha bio je toliko besmislen da mu ni solidan financijski rezultat nije pomogao da se dokopa odranije planiranih nastavaka.

Godzilla is back!
Godzilla is back! (Arhiva)
Više o

nova Godzilla

,

filmska kritika

Nedavno je na HTV-u emitirana komedija Billyja Wildera „Kiss Me, Stupid" u kojoj Ray Walston u nedostatku jače uvrede punicu naziva Godzillom. Film je snimljen 1964. godine, dakle deset godina nakon prvog filma o čudovištu nastalom kao posljedica mutiranja nakon nuklearnih pokusa, i zanimljivo je kako se osim u rodnom Japanu strašni Godzilla, odnosno Gojira, dobro primio i u SAD-u te postao pojam nečeg nepojamno užasnog, kao što to npr. znaju biti punice.

U nekoliko su navrata Ameri radili prerade i dorade originalnih japanskih filmova za svoje tržište, no prvu pravu američku verziju napravili su tek 1998., međutim Godzilla Rolanda Emmericha bio je toliko besmislen da mu ni solidan financijski rezultat nije pomogao da se dokopa odranije planiranih nastavaka.

Umjesto da stvori frašizu, Emmerich je za mnogo godina uništio šansu da se snimi novi film pa je zapravo ovaj novi pokušaj revitalizacije Godzille priično hrabar, osobito kad znamo da je u film uloženo oko 160 milijuna dolara.

Valjda ponukani lošim iskustvom s Emmerichom, Legendary Pictures novog „Godzillu" nije povjerio nekom provjerenom filmašu teške kategorije, npr. Michaelu Bayu, već su u potrazi za novim senzibilitetom ovaj megaprojekt dali u ruke mladom engleskom redatelju koji iza sebe ima tek jedan relativno hvaljeni SF „Monsters", ali i neosporan vizualni talent.

Više pročitajte na portalu Nemilosrdni gadovi.

22.05.2014. 15:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh