« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
FREENPEACE

Globalno zatopljenje utrostručit će požare u Australiji

Prema izvješću organizacije, temperatura u Australiji je prosječno porasla za 0,9 stupnjeva C od 1950.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

globalno zatopljenje

,

Greenpeace

,

Australija požar

Klimatske promjene mogle bi utrostručiti opasnost od požara u nekim područjima Australije, upozorio je Greenpeace u četvrtak, godinu dana nakon velikih požara koji su odnijela 173 ljudskih života.

Ekološka organizacija upozorava da će u slučaju da novi sporazum ne zamijeni Protokol iz Kyota za ograničenje globalnog zatopljenja, opasnost od velikih požara u područjima suše na jugoistoku Australije do 2050 biti tri puta veća.

"Opasnost od katastrofalnih požara bi mogla biti desetorostruka u Melbourneu i broj dana kada je strogo zabranjeno upaliti vatru bi se mogao utrostručiti u Sydneyu, Adelaideu i Canbererri do 2050.", navodi Greenpeace u izvješću "Buduće opasnosti".

"Ostanemo li pasivni pred klimatskim zatopljenjem, svjesno ćemo izložiti opasnosti i ljude i imovinu", rekla je Linda Selvey, dužnosnica Greenpeacea u Australiji.

Prema izvješću organizacije, temperatura u Australiji je prosječno porasla za 0,9 stupnjeva C od 1950. što je najveće povišenje zabilježeno na istoku zemlje uz bitno manje oborina.

Prije godinu dana, 7. veljače 2009. regija Melbournea je zahvaćena posebno razornim i smrtonosnim požarima u kojima su poginule 173 osobe, više od 400 je ozlijeđeno a uništeno je 2.000 kuća. (hina/metro-portal)

28.01.2010. 09:10:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh