« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Dominique Strauss-Kahn:

Globalno gospodarstvo je na kritičnoj točci

Prioritet u bogatim zemljama je raščišćavanje fiskalnog nereda koji su stvorile različite mjere suzbijanja krize, smatra čelnik MMF-a

(Getty Images)
Više o

MMF

,

globalno gospodarstvo

,

Dominique Strauss-Kahn

,

oporavak gospodarstva

Globalno gospodarstvo u fazi je stabilizacije ali se nalazi na kritičnoj točci, upozorio je u ponedjeljak čelnik Međunarodnog monetarnog fonda, istaknuvši kako će održiv oporavak ovisiti o primjerenim potezima zakonodavaca u nadolazećim mjesecima.

Izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn istaknuo je kao glavni prioritet u bogatim zemljama izradu plana o raščišćavanju fiskalnog nereda proizišlog iz različitih mjera suzbijanja krize uvedenih u proteklih godinu i pol dana.

Upozorio je ipak da je još uvijek prerano za odustajanje od tih mjera.

"Predlažemo da se čak zauzme oprezniji pristup, budući da bi cijena preranog povlačenja poticajnih mjera bila viša od one njihova prekasnog povlačenja", kazao je Strauss-Kahn u govoru pripremljenom za godišnji sastanak udruženja britanske industrije u Londonu.

Od razvijenih gospodarstava koja grcaju u golemim dugovima nagomilanim u posljednjih godinu dana MMF traži da izrade planove o sređivanju stanja financija i da o njima izvijeste ostale zemlje.

"Sada smo na kritičnoj točci. Održivost oporavka ovisit će o odlukama zakonodavaca u nadolazećim mjesecima", Dominique Strauss-Kahn, izvršni direktor MMF-a"Manje problema vidim u području monetarne politike", kazao je Strauss-Kahn, napominjući kako središnje banke raspolažu odgovarajućim instrumentima za povlačenja golemih programa hitne pomoći.

"Poglavito u razvijenim zemljama središnje vlasti mogu si još neko vrijeme dopustiti vođenje popustljive monetarne politike, s obzirom na slabe naznake inflacije", kazao je Strauss-Kahn. "Neke od zemalja u razvoju suočene su pak s drugačijim izazovima pa će monetarne vlasti morati uskoro odlučiti o daljnjim potezima".

Budući da su se gospodarstva u nastajanju brže oporavila od recesije od onih razvijenih, bilježe snažnije tokove kapitala koji bi mogli poljuljati stabilnost određenih tržišta.

Stoga je Strauss-Kahn ukazao na mogućnost pribjegavanja mjerama kontrole kapitala u sklopu mjera koje državama stoje na raspolaganju za obuzdavanje dotoka kapitala. (hina/metro-portal)

23.11.2009. 14:12:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh