« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
NJEMAČKI MINISTAR:

Globalni trgovinski rat na pomolu

Njemački ministar gospodarstva Rainer Bruderle prilikom posjeta Kini izjavio je da se pojavila opasnost trgovinskog rata

Merkel i Bruderle
Merkel i Bruderle (Getty Images)
Više o

globalna ekonomija

,

ratovi

,

globalna trgovina

,

Abdulah al-Senusi

Na pomolu je globalni trgovinski rat, izjavio je u utorak njemački ministar gospodarstva Rainer Bruderle prilikom posjeta Kini, upozorivši na velike razlike u trgovinskim politikama vodećih igrača svijeta.

„Na obzoru se pojavila opasnost trgovinskog rata", kazao je Bruderle u razgovoru s novinarima koji ga prate na dvodnevnom proputovanju Kinom, koje će obuhvatiti posjet Pekingu i Šangaju.

„Pritužbe o namjernom podcjenjivanju valuta mogle bi rezultirati protumjerama, iz čega bi se u konačnici mogao izroditi trgovinski rat", kazao je on, ne navodeći konkretne primjere.

Peking je izložen pojačanom pritisku trgovinskih partnera u SAD-u i Europi da dopusti brži rast vrijednosti juana koji je prema nekim procjenama podcijenjen čak 40 posto.

Donji dom američkog Kongresa prošli je mjesec dao zeleno svjetlo prijedlogu zakona kojim se proširuju ovlasti američkog ministarstva trgovine za uvođenje carina na kineski uvoz zbog pekinškog manipuliranja valutom. Da bi postao zakon, taj prijedlog još mora dobiti odobrenje američkog Senata, kao i potpis predsjednika Baracka Obame.

Sablast globalnog valutnog rata dominirala je godišnjim sastankom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu protekloga vikenda, no bez konkretnih rezultata.

„Ne smijemo dopustiti da situacija izmakne našoj kontroli, niti smijemo okrenuti leđa slobodnoj trgovini", upozorio je Bruderle.

On će zamijeniti njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea na skorašnjem sastanku G20 u Južnoj Koreji, na kojemu se, kako je rekao, nada razumnim rješenjima vodećih gospodarstava svijeta.(hina/metro-portal)

12.10.2010. 12:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh