« Ekosfera
objavljeno prije 8 mjeseci i 24 dana
ZAŠTO?

Glifosat će se koristiti još 5 godina

Ovaj put prijedlog je prihvatilo 18 zemalja - u prošlom krugu bilo ih je 14 - što je omogućilo da se dosegne granica od nešto više od 65 posto stanovništva EU-a nužnih za kvalificiranu većinu

Lobisti su opet pobijedili
Lobisti su opet pobijedili (Arhiva)
Više o

glifosat

,

herbicidi

Zemlje članice EU-a pristale su u ponedjeljak na žalbenom odboru produljiti na 5 godina dozvolu za uporabu glifosata, što je naljutilo protivnike tog spornog herbicida.

Ovo je veliko iznenađenje, tri tjedna prije nego istekne licencija koja je na snazi, jer su se podjele činile nepremostive. Presudna je bila odluka Njemačke da prihvati prijedlog Europske komisije.

Ovaj put prijedlog je prihvatilo 18 zemalja - u prošlom krugu bilo ih je 14 - što je omogućilo da se dosegne granica od nešto više od 65 posto stanovništva EU-a nužnih za kvalificiranu većinu.

Prošli put Berlin je bio suzdržan. No ovaj zaokret je potaknuo napetost u njemačkoj koaliciji na odlasku između konzervativaca i socijaldemokrata, u trenutku kada pokušavaju pregovarati o novom savezu.

Socijaldemokratska ministrica za okoliš Barbara Henricks, protivnica herbicida, optužila je kolegu u ministarstvu poljodjelstva, konzervativca iz političke obitelji Angele Merkel koji je dao odobrenje, da je prekoračio svoje ovlasti, rekavši da se u sadašnjoj koaliciji dogodio "gubitak povjerenja".

Predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će glifosat biti zabranjen u Francuskoj "najkasnije za tri godine".

"Unatoč pretpostavci o sukobu interesa, disfunkcionalnosti europskih agencija i falsificiranju znanstvenih studija, Europska komisija je stala na stranu industrije a na štetu potrošača i javnog zdravstva", izrazila je žaljenje francuska eurozastupnica Michele Rivasi (zeleni).

Poljodjelci se rado koriste glifosatom zbog njegove djelotvornosti i niske cijene.

28.11.2017. 15:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh