« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
UPS! ;)

Glečeru sudnjeg dana na Antarktici prijeti kolaps

Na današnji dan prije dvije godine vidjeli smo kako je ciklonalna plima potopila rive u mnoštvu gradova i mjesta na Jadranu. Ovo bi bilo puno gore i trajno

Moglo bi biti svega...
Moglo bi biti svega... (Arhiva)
Više o

Antarktika

,

glečeri

Ledenu ploču Thwaites u zapadnom priobalju Antarktike glaciolozi diljem svijeta nazivaju i "Glečerom sudnjeg dana", odnosno "najopasnijim glečerom na svijetu".

Površine 192.000 kilometara četvornih, veličine je umalo kao Velika Britanija, a s debljinom leda mjestimično i daleko preko jednog kilometra, njegovim bi se otapanjem mora diljem svijeta podigla za 65 centimetara.

Već nekoliko godina, utvrdili su znanstvenici, samo na otapanje s Thwaitesa otpada četiri posto rasta razine mora na Zemlji. Najnovija vijest, pak, glasi da bi se već u narednih 10 godina Thwaites mogao "razbiti poput vjetrobranskog stakla".

"Doći će do dramatične promjene na prednjem dijelu glečera, vjerojatno u manje od jednog desetljeća", prenio je BBC izjavu glaciologa Teda Scambosa, američkog voditelja međunarodne skupine znanstvenika koji prate Thwaites:

"Sve objavljenje i neobjavljene studije idu u tom smjeru."

Ako bi se, dakle, ledenjak površine poput Britanije strovalio u Amundsenovo more, a potom neizbježno stao ubrzano otapati, te bi svi svjetski oceani i sva mora porasli za 65 centimetara, jasno je što bi se dogodilo s gradovima na Jadranskom moru.

15.12.2021. 18:56:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.12.2021. 19:42
    Zalosno glonalno zagrijavanje unistava
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh