« Život
objavljeno prije 9 godina
STVARNO?

Glazbeni ukus otkriva uspjeh u životu

Glazba je dobrom dijelu ljudi jedna od važnijih sporednih stvari u životu, a zanimljivo je istraživanje pokazalo da glazbeni ukus govori dosta i o karakteru

Glazba ima velik utjecaj na život
Glazba ima velik utjecaj na život (Shutterstock)
Više o

glazba

,

glazbeni ukus

,

uspjeh u životu

Glazbeni ukus govori dosta o našem svjetonazoru, štoviše, on ga je uvelike i oblikovao, no u istraživanju provedenom na Sveučilištu British Columbia znanstvenici su otišli i korak dalje, povezavši ga s uspjehom u životu.

Ispitanici, njih preko 1.600, odgovarali su na pitanja o vrstama glazbe koje vole, koje ne mogu slušati ili koje im se gade, da bi na kraju dali podatke o svom uspjehu u životu i visini primanja koja imaju. 

Pokazalo se da manje obrazovani i siromašni uglavnom slušaju country, disco, heavy metal i rap, dok su oni bogatiji i bolje obrazovani skloni jazzu, klasičnoj glazbi, operi, pop ili rock glazbi, mjuziklima i sličnom.

Slabije obrazovani obično su na pitanje o klasičnoj glazbi odgovarali da nema ni najmanje šanse da bi je slušali, no na kraju se pokazalo da stupanj obrazovanja ipak nema prevelike veze s glazbenim ukusom.

No, definitivno se pokazalo da glazbeni ukus ovisi o primanjima, pa se znanstvenici nadaju da će nastaviti istraživanje i detaljnije rasčlaniti ovu zanimljivu činjenicu i uspješno je objasniti.

06.06.2015. 14:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh