« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 28 dana
SAVJETI

Glazba i zdravlje mozga

Ako ste već u godinama i želite da vam mozak radi k'o urica, imamo rješenje - počnite svirati neki instrument, to će napraviti čuda za vaše zdravlje mozga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

glazba

,

sviranje

,

čitanje glazbe

Glazba je oduvijek bila središnji dio ljudske kulture i izražavanja. No, osim što nas emotivno povezuje i nadahnjuje, istraživanja su pokazala da sviranje glazbenih instrumenata ima dubok utjecaj na naš mozak i mentalno zdravlje.

Od davnina su ljudi prepoznavali blagodati glazbe na različitim razinama, a moderna znanost sve više otkriva konkretne mehanizme kako glazba oblikuje naš mozak i poboljšava kognitivne funkcije.

Jedan od ključnih načina na koji glazba utječe na mozak jest kroz poticanje neuroplastičnosti, sposobnosti mozga da se mijenja i prilagođava. Sviranje glazbenih instrumenata zahtijeva koordinaciju između ruku, očiju i sluha te zahtijeva aktivnost različitih dijelova mozga.

Redovita praksa sviranja dovodi do jačanja veza između neuronskih mreža, što može rezultirati poboljšanom sposobnošću učenja i pamćenja.

Studije su također pokazale da sviranje glazbenih instrumenata potiče razvoj motoričkih vještina, posebno kod djece. Sviranje violine, klavira ili gitare zahtijeva precizne pokrete prstiju i koordinaciju pokreta cijelog tijela, što rezultira poboljšanom motoričkom kontrolom i finom motorikom. Ove vještine mogu imati koristi i izvan glazbenog konteksta, poput poboljšane sposobnosti pisanja ili obavljanja preciznih zadataka.

Osim toga, glazba ima snažan emocionalni utjecaj koji može pozitivno utjecati na mentalno zdravlje. Sviranje glazbenih instrumenata može biti oblik terapije kod osoba koje se bore s depresijom, anksioznošću ili stresom. Glazba potiče otpuštanje endorfina i dopamina u mozgu, koji su povezani s osjećajem zadovoljstva i smanjenjem stresa.

Stoga je sviranje glazbe često preporučeno kao način samopomoći ili dodatna terapija uz konvencionalne metode liječenja mentalnih poremećaja.

Kognitivni benefiti sviranja glazbenih instrumenata također se protežu na poboljšanje funkcija mozga poput koncentracije i pažnje. Glazbenici moraju biti fokusirani tijekom izvođenja glazbe, što može rezultirati poboljšanom sposobnošću održavanja pažnje i koncentracije u drugim područjima života. Ovo je posebno važno u današnjem svijetu punom distrakcija i brzih informacija.

Nadalje, istraživanja su pokazala da sviranje glazbenih instrumenata može usporiti ili čak spriječiti gubitak kognitivnih funkcija povezanih s starenjem. Aktivnosti poput sviranja klavira ili gitare zahtijevaju mentalnu agilnost i brzu obradu informacija, što može pomoći u očuvanju kognitivnih sposobnosti kod starijih osoba.

Ukratko, sviranje glazbenih instrumenata ima brojne pozitivne učinke na mozak i mentalno zdravlje. Od poticanja neuroplastičnosti do poboljšanja emocionalne dobrobiti i kognitivnih funkcija, glazba igra važnu ulogu u očuvanju i poboljšanju našeg mentalnog kapaciteta. Stoga bi poticanje prakse sviranja glazbenih instrumenata trebalo biti prioritet kako u obrazovnom sustavu tako i u širem društvu radi promicanja zdravijeg i sretnijeg života za sve.

31.01.2024. 08:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh