« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
SAVJETI

Glazba će vam pomoći u vježbanju

Glazba, primjerice odvlači pozornost trkača od napora, usmjeravajući je prema okolini i stvarajući pozitivno raspoloženje

Pustite glazbu i uživajte!
Pustite glazbu i uživajte! (Arhiva)
Više o

glazba

,

vježbanje

Rekreativni sportaši često za vrijeme vježbanja slušaju glazbu sa slušalicama na ušima i u tomu nema ništa loše, kažu znanstvenici koji se bave primijenjenom znanstvenom disciplinom, psihologijom sporta i vježbanja.

Istraživanja pokazuju da glazba pozitivno utječe na sportsku izvedbu, kaže Ingo Froboese, direktor Centra za zdravlje kroz sport i vježbanje na njemačkome Kineziološkom fakultetu u Koelnu. To posebno vrijedi za vježbe s postojanim ritmom, kao što su trčanje ili vožnja bicikla.

 "Glazba, primjerice odvlači pozornost trkača od napora, usmjeravajući je prema okolini i stvarajući pozitivno raspoloženje", kaže Froboese.

Zbog toga sportaši treninge doživljavaju manje napornima, a to povećava njihovu učinkovitost. Istodobno glazba trkačima može pomoći u održavanju ritma trčanja i pridonosi opuštenijem trčanju. Njihovo disanje je dublje i ritmičnije, pri čemu se mišići opskrbljuju s više kisika.

No Froboese upozorava da u nekim slučajevima nije dobra zamisao vježbati uz glazbu, jer se učinak vježbi u nekim slučajevima smanjuje.

Stoga preporučuje da se svaki treći trening 'odradi' bez glazbe. Početnicima savjetuje da povedu računa o tomu da tempo i intenzitet glazbenog izbora ne budu prebrzi jer bi u protivnome mogli doći u iskušenje da premaše granice vlastite sportske izvedbe.

28.05.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh