« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
STVARNO?

Glavno jelo pandemije su - smrznute pizze

Već tada je, na samome početku pandemije, kada su se mnoga kućanstva suočila s mogućnošću nestašice hrane, a lokalni se restorani ubrzano zatvarali, hrana poput smrznute pizze postala iznimno popularna.

Najbolja hrana? Pa ne baš, ali...
Najbolja hrana? Pa ne baš, ali... (Arhiva)
Više o

pizza

,

smrznuta pizza

Porast prodaje gotove smrznute pizze zamijećen je još krajem prošle godine, kad su tek neki načuli o nekoj mogućnosti pandemije... Pola godine kasnije, industrija smrznute hrane na putu je da dosegne novi rekord kada je posrijedi prodaja smrznutih pizza u 2020. godini.

Primjerice, u Njemačkoj je prije 30 godina prosječan stanovnik te zemlje godišnje konzumirao samo tri smrznute pizze, a u 2020. bi se taj broj mogao povećati na prosječno 13, podaci su njemačke Industrijske udruge za smrznutu hranu.

"Potrošači kupuju smrznutu hranu za neposrednu potrošnju, ali i za zalihe", kažu iz udruge, ove godine očekujući vrhunac prodaje.

Britanska federacija za smrznutu hranu (BFFF) sličan je trend zamijetila i u Britaniji: prodaja smrznute hrane je između travnja i lipnja porasla za 285 milijuna funta, a opseg prodaje je između kraja ožujka i 15. lipnja porastao na 17,5 posto.

Richard Harrow, izvršni direktor BFFF-a kaže da je sada sigurno kako "od sredine ožujka smrznute proizvode kupuje više potrošača nego ikada dosad". Dodaje da "to ne čudi, s obzirom na dugi rok trajanja takvih namirnica, manje otpada od hrane, dobivene vrijednosti za novac i raznolike ponude."

Iz BFFF-a kažu da je gotova smrznuta pizza jedna od namirnica koja je među britanskim kupcima i prije izbijanja pandemije bilježila porast potražnje.

I iz američke tvornice i lanca pizzerija "Home Run Inn" iz Chicaga kažu da ih je iznenadila nagla potražnja za njihovim smrznutim proizvodima na početku pandemije, piše Chicago Tribune.

"Bilo je to apsolutno ludo", rekao je Nick Perrino, šef odjela za prodaju gotove smrznute pizze u "Home Run Innu". "Tijekom pandemije bilo je ljudi koji su pizzu kupovali onako kako su brojni stanovnici tada kupovali toaletni papir", kazao je.

Zbog naglog porasta potražnje potrošača koji su bili prisiljeni ostati u svojim domovima, uprava je sredinom ožujka odlučila proširiti proizvodnju.130 radnika tvornice radilo je u smjenama svih sedam dana u tjednu, pa se proizvodnja povećala za trećinu ili na 78.000 pizza dnevno.

No nutricionisti i liječnici u stručnome časopisu Diabetes Guide upozoravaju da bi pri kupnji gotove smrznute pizze na umu trebalo imati da jedan takav proizvod često sadrži više od pet grama soli, što ima negativan učinak na zdravlje osoba s povišenim krvnim tlakom, a i onih koje boluju od drugih stanja koja zahtijevaju prehranu s niskim udjelom natrija.

Mogući kompromis je kupnja gotovog tijesta i upotreba vlastitih svježih dodataka, što će omogućiti da bolje kontrolirate koliko je soli u vašem obroku.

Količina soli u pizzi može se znatno smanjiti korištenjem mozzarelle umjesto ostalih slanijih sireva te većom količinom povrća umjesto salame ili šunke.

02.10.2020. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh