« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
USTAV

Glavaš neće biti izručen Hrvatskoj

U razgovoru za beogradsku Politiku Glavaš je još jednom izjavio da je nedužan, te da iza cijelog procesa stoji Sanader.

(V.M.Tauber, CROPIX)
Više o

HDZ

,

Branimir Glavaš

,

Ivo Sanader

,

Vladimir Faber

,

Osijek

,

BiH

,

Mladen Bajić

,

Bariša Čolak

,

izručenje

,

Tomislav Karamarko

,

HDSSB

,

presuda Glavašu

,

montirani proces

Branimir Glavaš neće biti izručen Hrvatskoj bez obzira na zahtjev za ekstradiciju koji se očekuje, izjavio je ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Bariša Čolak.

"Općepoznata je činjenica da kazneni zakon BiH ne dopušta izručenja državljana BiH kao što ustav Hrvatske ne dopušta da se izručuju njezini državljani. Dok je takva zakonska odredba na snazi ne postoji mogućnost izručenja Glavaša i drugih naših državljana bilo kome", izjavio je Čolak kako ga u subotu citira "Dnevni avaz".

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović je ranije ovog tjedna najavio kako će Sarajevu biti uskoro poslana cjelokupna dokumentacija vezana za Glavašev slučaj te da će se tražiti njegovo izručenje.

Sud BiH ostavio je rok od četrdeset dana za dostavu ove dokumentacije kako bi mogao donijeti konačnu odluku o Glavaševu statusu.

Branimir Glavaš je nakon kratkotrajnog pritvora u Sarajevu prošlog tjedna pušten na slobodu i pretpostavlja se kako boravi na području Hercegovine. U međuvremenu je ishodio i bosanskohercegovačku osobnu iskaznicu.

Glavaš za beogradsku Politiku: Iza svega stoji Sanader, ja sam nedužan

Glavaš je u razgovoru za beogradski list "Politika" izjavio da je nedužan, te da je žrtva montiranog političkog procesa iza kojega stoji hrvatski premijer Ivo Sanader.

Glavaš je početkom svibnja, uoči izricanja presude Županijskog suda u Zagrebu zbog ratnog zločina počinjenog nad Srbima na području Osijeka, pobjegao u Bosnu i Hercegovinu kako bi izbjegao uhićenje. On je u razgovoru za beogradski list optužio Sanadera da je od Hrvatske napravio "mafijašku državu", te izrazio spremnost na ponovno suđenje u BiH, čiji je državljanin.

Glavaš je kazao kako mu u Hrvatskoj nije pošteno suđeno te da mu "ne pada na pamet ležati u zatvoru i čekati neizvjesnost odluke politički instrumentaliziranog hrvatskog pravosuđa".

"Ako nisam bio politički progonjen, kako to tvrde Sanader, Bajić i Faber, neka Hrvatska ustupi moj sudski predmet neovisnom pravosuđu BiH. Po dobijanju pismenog otpravka presude moji odvjetnici će uložiti žalbu Vrhovnom sudu", rekao je Glavaš beogradskom listu.

Komentirajući presudu, Glavaš je kazao kako je riječ o političkoj presudi koja nema nikakve veze sa pravom i pravdom, niti sa činjenično utvrđenim stanjem tijekom rasprave.

Presuda je, kako je rekao, rezultat političko-policijske montaže koja je odrađena po nalogu Ive Sanadera, a montažu je, po riječima Glavaša, odradio stručnjak za montirane procese policajac Vladimir Faber, koji je za tu montažu nagrađen unapređenjem na položaj ravnatelja hrvatske policije.

"Kamo sreće da me je zatražio Haag i da je proces vođen u Haagu. Suđenje bi mi bilo poštenije i pravednije, a zasigurno bi već bilo i okončano oslobađajućom presudom. Znao sam da hrvatsko pravosuđe funkcionira na 'daljinsko' upravljanje politike, a u svim procesima od tzv. državnog interesa daljinski upravljač je u rukama Ive Sanadera. U tome mu svesrdno pomažu kriminalci i klimoglavci HDZ-a kojima je okružen, ali i mafijaši trenutačno na visokim položajima u hrvatskoj vladi, poput ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka", kazao je Glavaš.

Upitan tko bi zapravo trebao odgovarati za zločine koji su se dogodili na području Osijeka, Glavaš je ponovio kako je u potpunosti nevin "u odnosu na sve inkriminacije kojima ga terete".

"Ništa nemam sa tim kaznenim djelima. Činjenica je da su ti ljudi tijekom obrane grada smrtno stradali, to nitko ne osporava, ali nisu žrtve mojih zapovjedi. Ne samo da nisu žrtve mojih zapovjedi, već jednostavno ni te vojne formacije ... nisu bile pod mojim zapovjedništvom u vrijeme kada sam imao vojne zapovjedne ovlasti 1991./1992. godine", rekao je Glavaš. (hina/metro-portal)

23.05.2009. 15:38:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh