« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PRAVOSUĐE:

Glavaš ne može u zatvor u BiH

Ukoliko Glavaš bude pravomoćno osuđen u Hrvatskoj u odsutnosti, u BiH se tu presudu neće moći izvršiti

(V.M.Tauber/Cropix)
Više o

Branimir Glavaš

,

zatvor

,

BiH

,

Bariša Čolak

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak ocijenio je u srijedu da Branimir Glavaš, koji je u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen za ratni zločin, neće služiti zatvorsku kaznu u BiH jer to onemogućava zakonodavstvo ove zemlje za osobe za koje se izrekne pravomoćna presuda u njihovoj odsutnosti.

"Ukoliko (Glavaš) bude pravomoćno osuđen u Hrvatskoj u odsutnosti, u BiH se tu presudu neće moći izvršiti. Nijedna pravomoćna presuda u odsutnosti ne može se izvršiti bez obzira na to o kojim se djelima radi", rekao je Čolak u izjavi za medije u Mostaru.

Prema sporazumu između BiH i RH, ali i vrijedećem zakonodavstvu BiH protiv osobe koja je nedostupna pravosuđu te zemlje ne može se voditi sudski proces.

Objasnio je da se sporazum o izmjenama sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima trenutačno ne odnosi na Glavaša jer je on nepravomoćno osuđen pred županijskim sudom u Zagrebu, a u tijeku je žalbeni, drugostupanjski postupak pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović i njegov bosanskohercegovački kolega Bariša Čolak potpisali su u srijedu u Sarajevu sporazum o izmjenama sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima, kojima je osigurano da pravomoćno osuđene osobe više neće moći izbjegavati služenje zatvorske kazne zlorabeći institut dvojnog državljanstva. (hina/metro-portal)

10.02.2010. 20:42:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh