« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
CHEMNITZ

Glasine na internetu, nasilje na ulici

Nakon ubojstva jednog 35-godišnjeg Nijemca proteklog vikenda, stanje u njemačkom Chemnitzu se ne smiruje. Sukobljavaju se desničari i ljevičari. Nekoliko osoba je ozlijeđeno, a na udaru kritike je i saska policija

Neonacisti i desničari zauzeli ulice grada
Neonacisti i desničari zauzeli ulice grada (Twitter)
Više o

Chemnitz

,

desničari

,

neonacisti

U sukobima desničarskih i ljevičarskih prosvjednika u centru saskog grada Chemnitza u ponedjeljak je navečer ozlijeđeno najmanje šest osoba. Policija ne isključuje mogućnost da će njihov broj porasti. Prema službenim navodima, na prosvjednim skupovima su korištena pirotehnička sredstva, a demonstranti su se međusobno gađali bocama i drugi predmetima. Sudionici skupova kažu da je vladalo „agresivno raspoloženje". Prosvjedi su sinoć okončani - a moguće je da će se nastaviti i tijekom današnjeg dana.

 "Lov" na migrante

Već u nedjelju se spontani prosvjed nakon smrti jednog 35-godišnjeg Nijemca izbodenog nožem tijekom proslave koja se održavala u tom saskom gradu pretvorio u otvoreni "lov" na migrante. Demonstranti (očito desničari) napadali su ih na ulici, a na policajce bacali boce i kamenje. Video-snimke na internetu dokumentiraju kako se napadaju migranti. 

Nakon što su u ponedjeljak navečer okončana oba prosvjedna skupa, jedan policijski glasnogovornik je priznao manjak policijskih službenika na terenu. Očekivao se dolazak nekoliko stotina prosvjednika i na temelju te procjene se policija pripremila za demonstracije. Tako veliki broj sudionika policija nije očekivala, priznao je. A to je onda bio i razlog zbog čega je bilo "smetnji" u njezinom radu.

 Već jučer poslijepodne je šefica policije Sonja Penzel potvrdila da je za praćenje prosvjednih skupova zatražila dovoljno policijskih službenika. Neće se dopustiti da stvaraoci kaosa zauzmu grad, rekla je.

 TV-postaja MDR javlja da je na skupu desničarskog građanskog pokreta "Pro Chemnitz" sudjelovalo oko 5.000 ljudi, na okupljanju ljevičara bilo je nekoliko stotina osoba.

Policija u stanju pripravnosti

Prema policijskim procjenama eskalacija nasilja i izravni "sudar" dva tabora spriječeni su zu krajnji napor. Policija je na terenu koristila i vodene topove. Sudionici skupova na društvenim mrežama tvrde da je u više navrata bilo pokušaja da se "razbije" policijsku formaciju koja se nalazila između dvije skupine. Na snimkama se među prosvjednicima mogu vidjeti i maskirane osobe. Promatrači ne očekuju da će se stanje u Chemnitzu tako brzo smiriti. Policija je zato na ključnim točkama u gradu bila prisutna i tijekom protekle noći.

Vlada savezne pokrajine Saske u Dresdenu je nakon sukoba i napada desnih radikala na strance u Chemnitzu najavila odlučnu reakciju. Saski premijer Michael Kretschmer (CDU) osudio je hajku i uzimanje pravde u vlastite ruke od strane građana, te je dodao: "Odvratno je kako desni ekstremisti na internetu stvaraju atmosferu (protiv stranaca, op. red.) i pozivaju na nasilje."

Pokrajinski ministar unutarnjih poslova Roland Wöller (CDU) događaje u Chemnitzu je nazvao "novom dimenzijom eskalacije". Pravna država ulicu neće prepustiti nasilnicima, naglasio je. Glasnogovornik savezne vlade u Berlinu Steffen Seibert je osudio "hajku na ljude koji izgledaju drugačije".

Nalog za uhićenjem Sirijca i Iračanina

U ponedjeljak je saska policija uhitila jednog Sirijca i jednog Iračanina. 22-godišnjaka i 23-godišnjaka se tereti da su u noći sa subote na nedjelju nakon jedne svađe "bez opravdanog razloga" višestruko izboli žrtvu, jednog Nijemca, priopćilo je Državno odvjetništvo u Chemnitzu. Glavni državni odvjetnik Saske Hans Strobl je preuzeo ovaj slučaj i dao nalog posebnoj postrojbi Saske policije (Središnji ured za borbu protiv ekstremizma) da provede istražni postupa.

Piše: DW/agencije
29.08.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh