« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
GAZIMIR...

Glas koncila diplomatski iskomentirao presudu Čačiću

Zaključili su da se istina može potisnuti, zabraniti, izvrnuti, prešutjeti, ali se ničim i nikada ne može ubiti ni uništiti.

Fotografija vijesti
Više o

Radimir Čačić

,

Glas Koncila

,

Ivan Miklenić

U povodu izricanja prvostupanjske presude prvom potpredsjedniku hrvatske vlade na Županijskom sudu u Kaposvaru, katolički tjednik "Glas Koncila" u novom broju piše da su političari pripadnici aktualne vladajuće garniture s obzirom na aktualni slučaj prvog potpredsjednika Vlade na iznimno važnom i velikom ispitu i sva će javnost znati kako su ga položili ili ga nisu položili, a uspjeh odnosno neuspjeh na tom ispitu otkrit će i stvarni njihov odnos prema općemu dobru cjelokupnoga hrvatskog društva.

U komentaru "Političari na etičkom ispitu" glavni urednik Ivan Miklenić piše da o odnosu prema tom slučaju ovisi pozitivna ili negativna recepcija cijele Kukuriku koalicije u Hrvatskoj, ali i u kvalificiranoj europskoj i svjetskoj javnosti.

"Političari pripadnici vladajuće koalicije suočeni su s problemom koji je do najmanjeg detalja transparentan te im je uskraćena mogućnost zamagljivanja ili reinterpretiranja toga slučaja, kao i manipuliranja okolnostima pa će konačna odluka otkriti njihovo pravo lice", smatra komentator.

Podsjeća da nije nepoznato, ne samo u Hrvatskoj, da političari često gaze i ustavne i zakonske odredbe kao i elementarna etička načela, no to ipak čine, kako dodaje, samo onda kad to mogu od javnosti sakriti ili kad to mogu javnosti prikazati s nekim pozitivnim predznakom, pa najšira javnost ostane u nejasnoćama.

Po Miklenićevim riječima aktualni slučaj ne omogućuje vladajućim političarima da išta prikriju ili da išta politički garniraju, pa je njihova vjerodostojnost i etička principijelnost na najvećoj mogućoj kušnji.

"Konačni ishod toga slučaja očitovat će ili etičku principijelnost ili primjenu dvostrukih kriterija odnosno dominaciju grupnih, ideoloških i političkih interesa nad etikom. Kakav god stav u tom slučaju konačno bude zauzet, bit će to svojevrsna legitimacija, ne samo Kukuriku koalicije nego i Hrvatske pred svijetom", tvrdi komentator.

Smatra da u tom slučaju nije riječ tek o osobnoj karijeri određene osobe, već je riječ i o testiranju odnosa hrvatskih političara prema etici, koja je u temelju svakoga zdravog društva i bez koje ni jedno društvo ne može ostvariti boljitak ni u demokraciji, ni u gospodarstvu ni i u svim drugim segmentima društvenoga života.

"Upravo je aktualna kriza, gospodarska pa zbog toga i politička, uvelike pokazatelj koje su posljedice neetičkoga ponašanja moćnih grupa i pojedinaca u suvremenom hrvatskom društvu u kojem su za takvo djelovanje na odgovornost pozvani tek oni koji predstavljaju stanovite iznimke, a ne i oni daleko brojniji koji su to zaslužili", napominje se u komentaru.

Miklenić upozorava kako je s etičkoga stajališta, veoma dvojbeno isticati golemu razliku između uvjetne i bezuvjetne osude, jer pravo slijedi svoju zakonitost i ne doseže uvijek ni etička načela ni etičku praksu.

Smatra iznenađenjem i izvrtanje naglavačke drevne etičke maksime "non quis, sed quid", koja se može prevesti: "Nije važno tko govori, već je važno što govori", u tobože narodnu uzrečicu - kako je u subotu 30. lipnja rečeno u Svetom Martinu na Muri: "Najprije pogledaj tko govori, a onda slušaj što govori".

"To izvrtanje etičkoga načela tipičan je primjer izigravanja etike, relativiziranja etičkog načela o istini. Naime, istina nije manja niti manje obvezujuća ako je iznosi tzv. mali, obični čovjek, a ne kakav društveni uglednik ili moćnik, jer neki iskaz ili jest istina ili nije, te ne ovisi o tome tko ga iznosi", tvrdi se u komentaru i dodaje da se istina može potisnuti, zabraniti, izvrnuti, prešutjeti, ali se ničim i nikada ne može ubiti ni uništiti.

04.07.2012. 11:02:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh