« Znanost
objavljeno prije 12 godina
E.T., GDJE SI?

Gigantski radio-teleskop smjestit će u dvije države

Teleskop će, kada će bude završen 2024. godine, imati 3000 satelitskih "tanjura" a svaki će biti promjera 15 metara

Hubble
Više o

teleskop

Najveći i najnapredniji radio-teleskop na svijetu, sposoban detektirati znakove vanzemaljskog života u dubokom svemiru, bit će razmješten na dvije lokacije, odlučio je u petak konzorcij zemalja uključenih u projekt.

Odluka o podjeli lokacije dvije milijarde dolara vrijednog teleskopa "Square Kilometre Array" (SKA) donesena je nakon intenzivnog lobiranja dva najveća kandidata, Južnoafričke Republike s jedne strane i zajedničke ponude Australije i Novog Zelanda, s druge.

Znanstvenici koji vode projekt odbacili su ocjene da odluka o podjeli lokacije znači da je znanost ustuknula pred političkim probitkom, javlja Reuters.

Teleskop će, kada će bude završen 2024. godine, imati 3000 satelitskih "tanjura" a svaki će biti promjera 15 metara. Zajedno s još mnogo više antena imat će površinu prijemnika od jednog četvornog kilometra. Pretraživat će nebo 10.000 puta brže uz 50 puta veću osjetljivost od bilo kojeg drugog teleskopa, a koristit će se za proučavanje porijekla svemira i moći će detektirati slabe signale koji bi mogli ukazivati na postojanje vanzemaljskog života.

SKA će precizno kartografirati položaj gotovo milijardu galaksija. Struktura koju one čine u svemiru može otkriti nove pojedinosti o "tamnoj energiji", misterioznom negativnom pritisku koji izgleda da potiče svemir na stalno, sve ubrzanije, širenje.

Također će pružiti detalje o utjecaju magnetskih polja na razvoj zvijezda i galaksija. SKA će dati nove podatke o pulsarima, mrtvim zvijezdama koje emitiraju radio valove što dolaze do zemlje u preciznim vremenim razmacima. Astronomi vjeruju da ti objekti velike gustoće možda sadrže ključ za kompletniju teriju gravitacije od one koju je predložio Albert Einstein, navodi BBC.

Australski dio teleskopa trebao bi biti smješten kod Boolardy Stationa, oko 500 km sjeverno od Pertha u Zapadnoj Australiji, a lokacija u JAR bila bi Karoo u pokrajini Northern Cape, oko 95 km od grada Carnavona.

Obje lokacije su izuzetne za radio astronomiju, jer se radi o zabačenim područjima s vrlo malo smetnji od mreža mobilne telefonije i televizijskih odašiljača.

Odluku o smještanju teleskopa na dvije lokacije sudionici u projektu donijeli su u petak na sastanku u zračnoj luci Schipol u Nizozemskoj. Članice projekta SKA su Velika Britanija, Nizozemska, Italija, Kina, Kanada, Australija, Novi Zeland i Južna Afrika a Indija ima status pridružene članice.

25.05.2012. 21:06:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh