« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
SPACE ... THE FINAL FRONTIER

Na Europi ima više vode nego na Zemlji

Maleni Jupiterov mjesec Europa, prema najnovijim saznanjima, ima dva do tri puta više vode nego naša plava Zemlja

Usporedba veličina i količina vode
Usporedba veličina i količina vode (NASA APOD)
Više o

Europa

,

život

,

ocean

,

nastanak života

,

Jupiterov mjesec

Još je legendarni Arthur C. Clarke pretpostavio da je upravo Europa najvjerojatnije mjesto za razvoj života u našem Sunčevom sustavu, pored Zemlje, naravno. Najnoviji podaci koje je poslao satelit Galileo, oceani na tom malom smrznutom mjesecu imaju dva do tri puta više vode nego što je ima na Zemlji, višestruko većoj od Europe.

Što bi to praktično moglo značiti, za sada je u domeni spekulacija, ali znanstvenici su fascinirani činjenicom i upregli su mozgove ne bi li smislili na koji način mogu stići tamo i pogledati što pliva ispod vječnog leda Europe.

Kako kaže Michael Shara, kurator odjela za astrofiziku američkog prirodoslovnog muzeja, trebalo bi napraviti modul za letjelicu koji bi mogao rastopiti ledenu površinu Europe, čak možda do dubine od par stotina metara i zaroniti u zagonetni ocean.

Nakon toga, iz modula bi trebalo ispaliti male podmornice s kamerama i aparaturom za uzimanje uzoraka vode, a vjerojatnost da će se pritom naći nešto doista fascinantno je prilično velika. 

Projekt, koliko je poznato, još uvijek ne postoji, a ne bi bilo loše baciti ideju pred Jamesa Camerona, da njegova ekipa koja treba rudariti po asteroidima svrati putem do Europe u istraživanje pravog svemirskog bezdana. 

26.05.2012. 11:00:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh