« Knjiga
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
ČESTITAMO

George Saunders dobitnik Bookerove nagrade

George Sanders - dobitnik Man Booker Prize za 2017
George Sanders - dobitnik Man Booker Prize za 2017 (Twitter)
Više o

Man Booker 2017

,

George Saunders

,

Lincoln in the Bardo

George Saunders, američki pisac kratkih priča proglašen je u utorak u Londonu dobitnikom prestižne književne nagrade Man Booker 2017 za svoj romaneskni prvijenac "Lincoln in the Bardo", koji je ocjenjivački sud proglasio "jedinstvenom i izvanrednom" knjigom o tuzi američkog predsjednika Abrahama Lincolna za pokojnim sinom.

Okosnica romana je stvarni događaj, noć u kojoj je 1862. godine Lincoln pokopao svojeg 11-godišnjeg sina Willieja na washingtonskom groblju. Zamišljajući dječaka zarobljenog u Bardu, tibetanskoj budističkoj inačici limba, Saundersov roman prati ostale mrtve, također zarobljene na groblju odbijajući prihvatiti smrt, koji promatraju dječaka dok očajnički čeka da mu se vrati otac.

Napisan gotovo u cijelosti kroz dijaloge, roman je ispresijecan komadićima povijesnih tekstova, biografija i pisama, neke od kojih je Saunders sam izmislio.

Preuzimajući nagradu na posebnoj svečanosti u londonskom Guildhallu, autor je istaknuo kako je to za njega "izvanredna čast".

"Ukoliko niste primijetili, živimo u čudnome vremenu. Središnje je pitanje prilično jednostavno: hoćemo li na strah odgovoriti isključivanjem, negativnim očekivanjima i nasiljem? Ili ćemo poduzeti onaj drevni veliki skok vjere i dati sve od sebe kako bismo reagirali s ljubavlju? I s uvjerenjem kako ono što se čini drugačijim uopće nije drugačije, već da smo to mi, ali u drugačijem danu", rekao je tom prilikom Saunders.

"U Sjedinjenim se Državama puno govori o potrebi da se zaštiti kultura. Pa, ovo večeras je kultura, međunarodna kultura, suosjećajna kultura, aktivistička kultura u sobi punoj onih koji vjeruju u riječ, u ljepotu i višeznačnost, i u nastojanje da shvate tuđe poglede, čak i onda kada je to teško", poručio je.

Autor šest zbirki kratkih priča i pozamašnog novinarskog opusa, Saunders (58) je drugi Amerikanac za redom koji je dobio prestižnu Bookerovu nagradu, nakon prošlogodišnjeg laureata Paula Beattyja, prvog američkog dobitnika u povijesti te nagrade.

Ove godine, u uži izbor među 144 prijavljena romana ušli su još američki književnik Paul Auster s romanom "4321", Britanka Fiona Mozley s romanom "Elmet", te romani "Exit West" britansko-pakistanskog pisca Mohsina Hamida, "History of Wolves" američke spisateljice Emily Fridlund i "Autumn" Britanke Ali Smith.

Ovogodišnji su žiri, uz Young, činili književnica i kritičarka Lila Azam Zanganeh, spisateljica i pjesnikinja Sarah Hall, umjetnik i pisac Tom Phillips, te putopisac i romanopisac Colin Thubron. Saundersu je nagradu uručila Vojvotkinja od Cornwalla.

Nagrada Man Booker dodjeljuje se od 1969. i smatra se jednom od najznačajnijih koje se dodjeljuju za roman napisan na engleskom jeziku. Među dosadašnjim pobjednicima su Iris Murdoch, Salman Rushdie, Ian McEwan, Margaret Attwood, Alan Hollinghurst, Hilary Mantel i Julian Barnes.

Svi finalisti dobivaju 2,5 tisuća funta (21 tisuću kuna) i posebno uvezeno izdanje svoje knjige. Dobitniku ide dodatnih 50 tisuća funta.

Od 2005. dodjeljuje se i nagrada Man Booker International za koju konkuriraju pisci iz cijeloga svijeta za djelo objavljeno u engleskom prijevodu. Ove godine nagrada je u lipnju dodijeljena izraelskom književniku Davidu Grossmanu za knjigu "A Horse Walks Into a Bar".

18.10.2017. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh